ДСБ искат пет министерски оставки заради спрените пари
ДСБ искат пет министерски оставки заради спрените пари / netinfo

Пет министерски оставки заради спрените пари за България по програмите ФАР, ИСПА и САПАРД, поискаха Демократи за силна България след заседание на Националното ръководство на партията.

Тъмносините призоваха да освободят постовете, които заемат министрите Пламен Орешарски, Нихат Кабил, Джевдет Чакъров, Асен Гагаузов и Петър Мутафчиев.

"Тези дни видяхме един друг "вот" на недоверие към кабинета на Станишев и Доган заради корупция, който беше "гласуван" не в София, а в Брюксел", посочи заместник-председателят на ДСБ Димитър Бъчваров.

"Министър-председателят и министрите, отговорни за усвояването на средствата от ЕС, се опитаха първо да прикрият, а после да омаловажат грубите нарушения. Това показва, че присвояванията на пари от европейските фондове от хора и фирми, свързани с властта, не е резултат на случайни грешки и пропуски, а е част от сделката, която крепи властта на Тройната коалиция", добави той.

По думите му има опасност някои от изпълнителните агенции за усвояване на европейските фондове да изгубят акредитациите си, което ще застраши важни ползи от членството ни в Евросъюза.

"Всички суми, за които се докаже, че са платени неправомерно, ще бъдат върнати на ЕС не от нарушителите, а от българските граждани. Най-лошото обаче е, че опетненото име на страната ни силно ще затрудни усвояването на предвидените за България 7,5 млрд. евро от структурните фондове на ЕС до 2013 година. Ще се забави общественото развитие и повишаването на доходите", смятат от ДСБ.

За преодоляване на кризисното състояние във взаимоотношенията на България и ЕС, тъмносините предлагат законодателна инициатива за гарантиране на пълна публичност и прозрачност на работата и решенията на изпълнителните агенции, управляващи средствата на ЕС чрез създаване на публичен регистър. Според тях трябва незабавно да се публикуват всички договори по одобрените проекти за усвояване на средства по предприсъединителните програми, като ясно се посочат фирмите изпълнители и подизпълнители, свързаните лица и критериите, по които са избрани конкретните изпълнители за всяка състезателна процедура. Те настояват също в срок от седем дни премиерът да внесе в Народното събрание специален доклад за проблемите с усвояването по програмите ИСПА, ФАР и САПАРД.

“Категорично се противопоставяме на внушенията от страна на президента Първанов и членове на правителството, че изобличенията и санкциите от страна на ЕК са резултат на антибългарска кампания. По този начин управляващите упражняват натиск върху ЕС вместо да подпомага българските граждани да приеме със средства на европейските данъкоплатци да се спонсорират обръчите от фирми на Ахмед Доган, и Георги Първанов”, заключиха от ДСБ.