Дянков опитал да подчини и експериментира със Сребърния фонд
Дянков опитал да подчини и експериментира със Сребърния фонд / снимка: БГНЕС, архив

Фискалният резерв на страната е 5 милиарда лева, обяви управителят на БНБ Иван Искров.

Той призна, че предишното ръководство на финансовото министерство е опитвало да посегне на двата милиарда лева от Сребърния фонд, но е било спряно от БНБ и Комисията за финансов надзор.

Управителят на БНБ описа механизма, по който финансовото ведомство по времето на Симеон Дянков се опитвало да влияе на независимостта на Комисията.

„Не съм предполагал колко сме били прави да заложим независимост на Комисията и да се изпробва механизмът. Трябваше да се мине през предишното ръководство на МФ, за да разберем правилно ли сме заложили механизми. То не беше опит за подчиняване, за експерименти и накрая опит да се подчини Сребърният фонд. Имаше и поръчкови проверки, но КФН устоя", каза Искров, цитиран от bTV.

По думите му днес фискалният резерв не е драма - „той е почти 5 милиарда лева, а щеше да е с 3 милиарда по-надолу, ако не беше Комисията за финансов надзор".

Преди около година бившият финансов министър имаше намерение да инвестира част от активите на Сребърния фонд, гарант за изплащането на пенсиите у нас, с цел по-висока възвращаемост. Опозицията тогава се обедини против такава финансова стратегия на правителството, а след това дойдоха и критики от страна на Европейската централна банка.