Достъпът до плаж „Корал“ няма да бъде ограничен това лято

/ Община Царево
Достъпът до плаж Корал“ няма да бъде ограничен това лято, гарантират от испанския собственик на имотите зад ивицата. Темата отново стана актуална след като природозащитници алармираха, че на пътя до Корал има ограда, а по-късно направиха и жива верига срещу нея. От своя страна министърът на околната среда и водите Нено Димов днес коментира, че няма отношение по казуса.
 
Предупреждение на община Царево да не се допуска замърсяване на земите зад плаж „Корал“ е накарало испанския собственик на парцелите да ги огради. Това става ясно от официална позиция на компанията, разпространена днес. Достъпът до плажа няма да бъде ограничен, а строителство там засега не се предвижда, става ясно още от текста.

Екоминистърът ще чисти плаж "Корал", лично
 
От местната администрация в Царево са налагали глоби за замърсяване на терените, а това от своя страна е накарало собственика да поставени оградите.
 
„Според нашата информация в продължение на няколко години, са взимани такси от хора, които къмпингуват или са спрели с каравани в района. Никога не сме оправомощили никого да използва земята за тази или друга цел“, пише още в позицията.
 
В този район няма дюни от юрисдикцията на Министерството на околната среда и водите, уточни ресорният министър Нено Димов:
 
„В района на „Корал“ има сиви дюни, които са част от обекти, които не са под пряката юрисдикция на Министерство на околната среда и водите. Въпрос на кмета е да провери дали има заградени неправомерно територии. От там нататък един частен терен е нормално да бъде охраняван и заграден. Контролът на тези сиви дюни е на държавата, респективно областният управител, кмет, така че това е в правомощията на кмета да направи проверката. Ако има някакви съмнения, районната инспекция е правила проверки днес сутринта, нямам информация нещо да е нарушено, но ако кметът има нужда от съдействие, ще го получи“, допълни Димов.
 
Кметът на Царево Георги Лапчев коментира по-рано за Дарик, че и той не вижда нарушение в заграждането на имотите.