Доставчици са спрели снабдяването на болници с медикаменти
Доставчици са спрели снабдяването на болници с медикаменти / снимка: sxc.hu
Доставчици са спрели снабдяването на болници с медикаменти
29266
Доставчици са спрели снабдяването на болници с медикаменти
  • Доставчици са спрели снабдяването на болници с медикаменти

30% от доставчиците на консумативи и медицински изделия са спрели от днес да снабдяват болниците, съобщи за Дарик Силвия Петрова, председател на Асоциацията на вносителите и производителите на медицински изделия и консумативи. Причината е, че лечебните заведения им дължат около 100 милиона лева.

Болниците, които дължат най-много пари на доставчици на медицински изделия и консумативи, са Правителствена болница, Военно-медицинска академия, „Света Екатерина" „Свети Георги" в Пловдив и двете лечебни заведения в Стара Загора. По думите на Силвия Петрова лечебните заведения в момента разчитат на резервите си:

„Не само фирмите, а и самите болници вече не пускат поръчки, защото те пък като знаят, че натрупват всеки ден повече и повече, самите те се възпират и всъщност остават с това, което е на техния склад. Днес ще разпратим писма от името на асоциацията като едноседмични предизвестия, в рамките на които трябва да се случат плащанията. Ако не се случат плащанията, седмицата след това ние започваме фактуриране на неустойките по съответните договори и лихвите върху тях".

Силвия Петрова обясни, че някои лечебни заведения, които до този момент са били редовни платци, са заявили, че това е последният месец, в който ще могат да се разплатят навреме:

„Пирогов" е точно една от болниците, които за последно този месец може да плаща и спират и те, както и Окръжна болница „Света Ана".

Директорът на „Пирогов" доцент Димитър Раденовски заяви пред Дарик, че ако спрат доставките, няма как лечебното заведение да продължи да работи. Резервите ще стигнат най- много за месец:

„Ние планираме с нашата дейност да имаме между 15 и 30 дни със стратегически резерв в дейността".

Около 10 милиона лева са лихвите, които ще си поискат доставчиците от лечебните заведения.