Допълнителният час по спорт в училище вече задължително с треньор
Допълнителният час по спорт в училище вече задължително с треньор / снимка: sxc.hu
Допълнителният час по спорт в училище вече задължително с треньор
58681
Допълнителният час по спорт в училище вече задължително с треньор
  • Допълнителният час по спорт в училище вече задължително с треньор

Допълнителният трети час по физическо възпитание и спорт вече ще се провежда задължително с треньор или учител, за да не се изпълняват тези часове проформа. Това обясни Милена Дамянова, зам.-министър на образованието, младежта и науката. Тя бе сред гостите на открит урок в 23-то СОУ „Фредерик Жолио-Кюри”, част от Световната седмица по предприемачество.

Според Дамянова начинът да се накарат учениците да спортуват по-активно, е като с тях работят професионално подготвени учители и треньори. По думите и проблемите идват и от дома, където децата са пред телевизора и компютъра.

„Много често този трети час в момента допълва нормативи на други учители, изключително неефективен час. Не може учителят по математика да си пълни норматива и да искаме да провежда ефективен час трети по физическо”, обясни Дамянова.

Проекти за подобряване на училищната и градската среда представиха ученици на 23-то СОУ „Фредерик Жолио-Кюри”. Световната седмица по предприемачество се организира от Джуниър Ачийвмънт България за пети път, като целта на проектите е да развият у децата умения за работа в екип и да ги научат на креативност.

Една от идеите за проект е на Георги от 2-ри клас, който иска да създаде свой електромобил. „За разлика от другите проекти, моят проект ще се осъществи в бъдеще затова аз ще уча и ще работя, за да мога да го осъществя”, каза момчето пред гостите.

През 2011 г. Световната седмица по предприемачество е отбелязана в 123 държави.