/ БТА
В момента се работи по проект на нормативен акт по прилагане на европейския регламент, относно спешната намеса за справяне с високите цени на електроенергията. Това заяви служебният премиер Гълъб Донев по време на участието си в петъчния парламентарен контрол.

Правителството ще реши дали и фирмите да плащат за компенсации за скъпия ток

Донев увери, че събраните свръхприходи, генерирани от производителите на електрическа енергия, ще се използват за продължаване на програмите за финансирането на мерки в подкрепа на крайните потребители, с цел смекчаване на въздействието на високите цени върху тях.

„Производителите, които имат под пределните разходи, ще правят вноски във Фонд енергийна сигурност на електроенергийната система“, посочи служебният премиер.

Гълъб Донев припомни, че мярката ще бъде в помощ основно на малките и средни предприятия, а крайните битови потребители продължават да бъдат защитени от регулираните цени, които са чувствително по-ниски от борсовите.


Румен Цонев: Без компенсации за тока последиците за икономиката ще са драматични

Отговорът на служебния министър-председател бе на въпрос на народния представител от „Български възход“ Георги Самандов, който поиска информация за това как правителството се готви да приложи европейския регламент и има ли функционална готовност държавните институции да започнат изпълнение на дейностите по него.
БТА