Доцент напуска Пловдивския университет заради Стоичков

Доцент напуска Пловдивския университет заради Стоичков
Доцент напуска Пловдивския университет заради Стоичков / снимки: БГНЕС, DarikNews.bg
Цветозар Томов пред Дарик
46989
Цветозар Томов пред Дарик
  • Цветозар Томов пред Дарик

Футболистът Христо Стоичков и връченото му от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" звание "Доктор хонорис кауза" толкова обиди изтъкнат български социолог, че той изпрати писмо за прекратяване на трудовия си договор с висшето училище.

Социологът Цветозар Томов изказа позицията си и причините, довели до кардиналното му решение да напусне преподавателския си пост в ПУ. "От медиите научих, че Пловдивският университет е присъдил званието доктор хонорис кауза на г-н Христо Стоичков", пише Томов в писмо до ректора на вуза доц. д-р Запрян Козлуджов.

"Няма да коментирам въпроса с какви постижения в сферата на науката и образованието новоизлюпеният почетен доктор на Пловдивския университет е заслужил тази чест. Известно ми е, че присъждането на най-високото академично звание на хора, доказали се преди всичко с умението си да ритат топка, се превърна в традиция за този университет. Това звание е присъждано на българския футболист Христо Бонев, италианската футболна звезда Карло Анчелоти, както и на германския футболен деятел Енгелберг Неле.

Случаят с г-н Стоичков, обаче, е връх на тази срамна традиция, предвид факта, че става дума за впечатляващо неук и необразован човек. Личното ми мнение е, че това унижава не само Вас и членовете на Академичния съвет на университета, които сте пряко отговорни за това решение, но и всички преподаватели и студенти на Пловдивския университет, които нямат нищо общо с него.

Тъй като не искам да споделям подобно унижение, настоявам незабавно да прекратя трудовия си договор с Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Ще дам, според силите си, гласност на това писмо и изразената в него позиция, тъй като смятам, че колениченето на академичните среди пред силните на деня е публичен проблем", заявява доцент д-р Цветозар Томов от катедра "Критическа и приложна социология".

Доцент напуска Пловдивския университет заради Стоичков