До седмица става ясно дали Правителствена болница ще продължи да прави трансплантации
До седмица става ясно дали Правителствена болница ще продължи да прави трансплантации / снимка: Sofia Photo Agency, архив
До седмица ще стане ясно дали ще отнемат лиценза за трансплантации на Правителствена болница
50818
До седмица ще стане ясно дали ще отнемат лиценза за трансплантации на Правителствена болница
  • До седмица ще стане ясно дали ще отнемат лиценза за трансплантации на Правителствена болница

До края на следващата седмица ще стане ясно дали разрешителното на Университетска болница "Лозенец" в София за извършване на трансплантации ще бъде отнето.

От Министерство на здравеопазването съобщиха, че ръководството на Правителствена болница е оспорило някои от констатациите, направени от Изпълнителната агенция по трансплантации след проверката. Докладът на агенцията предстои да се разгледа.

Същевременно от Центъра за защита правата в здравеопазването посочват, че лечебното заведение не отговаря на изискванията за извършване на трансплантации, а то било единственото в страната, където се трансплантират органи на деца.

"Не отговаря на изискванията за квалификация на персонала. Тук става въпрос за кардиохирургия и инвазивна кардиология, затова спират и трансплантациите на сърце и бял дроб, става дума за чернодробна и жлъчна хирургия, спират и тези трансплантации, става дума и за урология, и там спират трансплантациите", заяви д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването. По думите му трябва да се спре и трансплантацията на деца.

Изпълнителната агенция по трансплантации е поискала временно да се преустановят сърдечните, белодробните и чернодробните трансплантации, съобщават от здравното министерство.

Очаква се до две седмици агенцията по транплантации да реши дали болница "Лозенец" ще продължи да извършва тази дейност.