ДКЕВР ще инициира регулаторен одит на „Булгаргаз”
ДКЕВР ще инициира регулаторен одит на „Булгаргаз” / netinfo

Ще има одит в „Булгаргаз”, каза в предаването „Денят” на Дарик Николай Ненков, вицепрезидент на КНСБ. „ДКЕВР потвърди, че ще инициира регулаторен одит , в който предлагат да включат представители на синдикатите и работодателите, официално като членове на комисията. „Не става дума за включване в поредната работна група, става дума за официални членове на официална комисия, която ще извършва одит и ще има констативен протокол, който не може да се обжалва”, каза Ненков и допълни, че това е прецедент.

ДКЕВР е приело три от предложенията на КНСБ относно увеличението на природния газ, каза още Ненков. Едното от тях е свързано с използването на част от запасите в село Чирен. „Тази газ, като се използва, се получава омекотяване на крайната цена, защото тя е складирана на по-ниски цени”, каза той.

Синдикатите са получили потвърждение, че министърът на икономиката е готов да приеме и предложението на синдикатите, да се намали търговската надценка на „Булгаргаз”, която сега е 3%, по силата на специална наредба. „Тази надценка ще бъде 0.5 %”, уточни Ненков. Третото предложение, което ДКЕВР е приела е увеличението да бъде в две стъпки.

КНСБ в момента изготвя мотивите за атакуване по съдебен път решението на ДКЕВР, като целта е да ВАС временно да го прекрати, каза още вицепрезидентът на КНСБ Николай Ненков. Планирания за четвъртък протест пред сградата на МС се отлага, каза още той, но по думите му протестите се отлагат, но и отменят, като крайното решение ще зависи от становището на съда.

На въпрос дали се очаква фалит на топлофикации, Ненков отбеляза, че е твърде възможно. След покачването цената на газа, парното ще поскъпне с 12-15 %. Той припомни, че шефът на „Топлофикация-София” каза, че и сега продават с 21 лева под себестойност. „Говори се, че около 30 % от абонатите в София не си плащат сметките. След увеличението те ще се увеличат”, каза Ненков.

Целия разговор можете да чуете в прикачения звуков файл