"Инсинуациите, че "Пирогов" ще фалира, за мен са недопустими и политически незрели от устата на министър - човек, когото очакваме да оправи здравеопазването". Това заяви пред журналисти директорът на болницата д-р Валентин Димитров, за когото здравният министър Христо Хинков подписа заповед за освобождаването му.

"Пирогов" е болница на целия народ и създавайки това отношение, хората вече живеят в напрежение дали като дойдат тук ще получат адекватна медицинска помощ и най-доброто, за което са дошли", посочи Димитров.

След като освободиха Валентин Димитров: Съдът стопира процедурата за нов шеф на „Пирогов“

По думите му от началото на 2023 година "Пирогов" е на печалба.

Димитров отново посочи, че това няма отношение към взетия заем от болницата. Според него печалбата през юни е 307 хиляди лева. За деветмесечието вече е 989 хиляди лева, а към 31 октомври е 1,122 милиона лева.

"Загубата от 31 милиона лева, за която говори министър Хинков, не е натрупана от мен, а в миналите 23 години. Допълнителните 6,5 милиона лева са от 2022 година", допълни директорът.

Министър Хинков: Не виждам основание да подавам оставка

"Работата на финансовия и административния директор е да поемат болницата да не е на самоход, неговите хора от неговия екип тогава са били финансов и административен директор на болницата. Поел съм "Пирогов" с 5,2 млн. лева на месец заработка, за тази година и половина с труда си хората вдигнаха заработката на Пирогов на 10 млн. левав. Когато някой напада и обижда "Пирогов", обижда тези хора в белите престилки. Ние не сме престъпници, аз съм тук да ръководя процеси, а не да извършвам престъпления", категоричен е Димитров.

"Написал съм писмо до главния прокурор с молба прокуратурата да влезе в "Пирогов" и да направи проверка. Предавам писмо до Асен Василев и до АДФИ с молба да влезе и да провери по одитния доклад директора на болницата. Изпратил съм писмо до министър Хинков, че обществената поръчка, която са извършили в МЗ септември месец подлага на заплаха "Пирогов", каза още Димитров.

На въпрос има ли конфликт между него и министър Хинков, Димитров заяви: "Да, има има личен конфликт между мен и него. Той атакува болницата, но понеже няма куража да каже, че атакува болницата, атакува мен". И допълни: "Аз с този човек имам една среща". 

"Болница "Пирогов" получи подкрепа от всички парламентарни групи. В тази държава има две институции, които са обединител явно - "Пирогов" и Президентството.

"Единственият орган в тази държава, който може да се произнесе дали съм криминален престъпник, което внушава министърът на здравеопазването, е съдът", категоричен е Димитров.