/ БГНЕС
Бившият вицепремиер и финансов министър Симеон Дянков и бившият икономически министър Трайчо Трайков ще застанат пред Темида. Те ще отговарят за приватизацията на енергодружествата у нас. Внесеният от Софийска градска прокуратура днес обвинителен акт е и срещу Иво Прокопиев, Петър Василев, Любомир Евстатиев и Радослав Рачев.

Симеон Дянков с обвинение заради продажбата на акциите на ЕВН

13 януари тази година Софийска градска прокуратура привлече като обвиняем Симеон Дянков по делото за продажба на акциите на държавата в „ЕВН Електроразпределение България“ АД за престъпление по служба, свързано с приватизацията на държавна собственост. По досъдебното производство като обвиняеми са привлечени още бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и Иво Прокопиев.

Дянков: В действията си съм се съобразявал със законите

Престъплението, по което са обвинени Симеон Дянков и Иво Прокопиев се наказва с лишаване от свобода от 3 до 10 години и глоба от 3 до 5 хиляди лева, както и лишаване от права. Според СГП Дянков не е действал сам, а е имал съучастник в лицето на Иво Прокопиев, заяви през януари говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Има доказателства за наличие на умисъла и на двамата. Прокопиев е подпомогнал Симеон Дянков да извърши престъплението по служба. Той е съветвал Дянков точно по какъв начин да бъдат продадени акциите на ЕВН, обясни тогава още говорителят на главния прокурор.

Прокуратурата се прицели в нови обвиняеми по делото срещу Трайков и Дянков (ВИДЕО)

Бившият вицепремиер и министър на финансите Симеон Дянков е обвинен за това, че в периода май - юни 2011 година в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение, в съучастие с Иво Прокопиев, е превишил властта и правата си, с цел да набави облага за "БУЛБРОКЪРС" ЕАД в размер на 1 276 618.85 лв. Престъплението е свързано с приватизацията на държавна собственост и от деянието са настъпили немаловажни вредни последици за Българската държава - 20 829 200 лв. имуществени вреди. Престъплението е свързано с приватизацията на държавна собственост.

Иво Прокопиев стана клиент на прокуратурата заради ЕВН

В нарушение Симеон Дянков е разпоредил на изпълнителния директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол да възложи изготвяне на приватизационна оценка за целите на приватизацията на остатъчния държавен дял в размер на 33% от капитала на „ЕВН България Електроразпределение" АД на избрания инвестиционен посредник „БУЛБРОКЪРС" ЕАД.
 
По този начин е ограничил възможността на изпълнителния директор на АПСК да упражни тези си правомощия и от това са настъпили немаловажни вредни последици за бюджета на Република България. Настъпили са имуществени вреди в размер на 20 829 200 лв., представляващи занижената стойност от „БУЛБРОКЪРС" ЕАД на обявените за продажба 51 512 броя акции, представляващи 33% от капитала на „ЕВН България Електроразпределение" АД. Симеон Дянков е с мярка за неотклонение „Подписка“.
 
БГНЕС