Симеон Дянков с обвинение заради продажбата на акциите на ЕВН
Симеон Дянков с обвинение заради продажбата на акциите на ЕВН / Sofia Photo Agency, архив
Симеон Дянков с обвинение заради продажбата на акциите на ЕВН
92081
Симеон Дянков с обвинение заради продажбата на акциите на ЕВН
  • Симеон Дянков с обвинение заради продажбата на акциите на ЕВН

Софийската градска прокуратура повдигна обвинение на бившия вицепремиер и министър на финансите от кабинета "Борисов 1" Симеон Дянков заради продажбата на държавните акции в EVN. Той ще отговаря за това, че в рамките на два месеца в периода на мандата си в ресорното му ведомство през 2011 г. е превишил правата си, разписвайки приватизацията на държавна собственост. Финансовата щета от престъплението за държавата е в размер на над 20 800 000 лв.

Дянков: В действията си съм се съобразявал със законите

Според държавното обвинение целта на Симеон Дянков е била да облагодетелства "БУЛБРОКЪРС" ЕАД с близо 1 280 000 лв.

Разследващите разполагат с доказателства, че именно бизнесмена Иво Прокопиев е давал съвети на Дянков как да осъществи сделката и да се извърши продажбата на държавните акции в EVN.

Прокуратурата търси Симеон Дянков, за да му повдигне обвинение

„Обвинението в частност е за това, че той е превишил властта и правата си и се е разпоредил на изпълнителния директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол да се възложи изготвянето на оценката на активите на EVN България, на инвестиционния посредник, а не както повелява Законът за приватизация - на независим лицензиран оценител. Това престъпление се наказва с лишаване от свобода от 3 до 10 години. Според Софийска градска прокуратура Симеон Дянков не е действал сам, а е имал съучастник в лицето на Иво Прокопиев, който е действал като подбудител и помагач", каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Прокуратурата се прицели в нови обвиняеми по делото срещу Трайков и Дянков (ВИДЕО)

В последните дни на миналата година и бившият министър на икономиката Трайчо Трайков се сдоби с обвинение по това разследване на прокуратурата, както и собственикът на фирмата посредник Булброкърс. За разлика от самия Симеон Дянков, който сутринта отказа да застане за коментар пред медиите, адвокатът му Марин Марковски обясни повече за това какво е правил клиентът му по времето на министерския пост:

„Господин Дянков по времето, когато е бил министър на финансите и заместник министър-председател, е извършил много неща. Едно от много тези неща е, че е качил рейтинга на България като една от най-привлекателните европейски страни за инвестиция. Такъв пик на авторитета на българските финансови институции не е имало никога преди това и след това. В това обвинение се съдържат предположения, но това не е доказано, че той е нарушил изискванията на закона във връзка със сделки, които са били предмет на изследване от прокуратурата", каза адвокатът.

От прокуратурата обясниха, че делото е в напреднала фаза и най-вероятно скоро ще влезе в съда. Оттам отказват и информация дали ще разследват приватизацията на държавните дялове и в другите две ЕРП-та.