Иво Прокопиев стана клиент на прокуратурата заради ЕВН
Иво Прокопиев стана клиент на прокуратурата заради ЕВН / БГНЕС, архив

Прокуратурата повдигна обвинение на Иво Прокопиев по делото за продажба на акциите на държавата в „ЕВН Електроразпределение България" АД.

По същото досъдебното производство бе привлечен в последните дни на миналата година и бившият министър на икономиката Трайчо Трайков.

Предстои обвинение да бъде повдигнато и на бившия финансов министър от кабинета "Борисов 1" Симеон Дянков.

Бизнесменът Иво Прокопиев ще отговаря за това, че в периода май - юни 2011 г. умишлено е улеснил Симеон Дянков да извърши престъпление по служба, свързано с приватизацията.

Той е с мярка за неотклонение "подписка".

Междувременно в позиция, изпратена до медиите, Прокопиев определя обвинението на прокуратурата като абсурдно и нелепо, нямащо нищо общо нито с фактите, нито с правото.

Позицията му е по повод на пресъобщение на прокуратурата днес, от което става известно, че е обвиняем.

"От постановлението на прокуратурата не разбрах, а и следователят не можа да ми обясни с какво съм помогнал на бившия финансов министър Симеон Дянков, нито какво конкретно съм извършил по сделката за борсова приватизация на ЕВН. Всъщност по тази сделка аз нищо не съм извършил", казва Прокопиев.

"В същността си "обвинението" е клевета, която приравнява прокуратурата на обикновен инструмент за репресия на опонентите на корупционното статукво в страната, подобен на кафявите медийни бухалки", пише в позицията.

Прокопиев определя ситуацията като "коледна честитка от депутата от ДПС Делян Пеевски и премиера в оставка Бойко Борисов, изпратена чрез главния прокурор Сотир Цацаров".

"Смятам, че мотивите защо се прави този фарс два месеца преди предстоящите избори са доста прозрачни и напълно политически", посочва той.