/ Старозагорска митролиполия
Всички храмове обаче остават отворени и в тях ще се извършват богослуженията
Светият Синод на Българската православна църква призовава вярващите християни да останат по домовете си. Всички храмове обаче остават отворени и в тях ще се извършват богослуженията. Това стана ясно от думите на Старозагорския митрополит Киприан след срещата на патриарх Неофит и епархийските митрополити с вицепремиера Томислав Дончев и шефа на кризисния щаб Веницслав Мутафчийски.

На срещата са били обсъдени мерките и организацията за Възкресение Христово. 

Старозагорският митрополит Киприан посочи, че по традиция Великденското богослужение се извършва отвън, а после се влиза в храма, когато хората вече са много по-малко. Другите богослужения остават, уточни той.

Начинът на преподаване на светото причастие също остава непроменен, но с едно условие: свещениците ще дават причастие на християните, които са се изповядали при тях и ги познават лично.

Службите за Великден онлайн

"Да се използват дезинфектанти, да се почистват подовете на храмовете, иконите да се забърсват, килимите да бъдат отстранени, местата за сядане да се дезинфекцират на няколко часа. Да се поставят напоени с дезинфектант постелки на входовете на храмовете. Църковните служители да ползват маски и ръкавици, миряните също и да спазват дистанцията от 2 метра. Свещениците, които имат признаци на най-малко здравословно неразположение, да се въздържат от богослужение", изброи част от мерките Старозагорският митрополит Киприан.

Той призова тайнствата свето кръщение и свето венчание да се извършват с ограничен брой хора. Опело на покойник да се извършва само на открито, да присъстват най-близките, каза още той.

Църквата откри телефонна линия за духовно-психологическа подкрепа заради коронавируса

На въпрос дали остава едната лъжичка за причастието, митрополит Киприан отговори така:

"От светото причастие никой не може да се зарази, може да се зарази човек от човека. Затова трябва да се спазват всички изисквания и да се спазва дистанция"