Депутатът от левицата Иво Христов поднесе извинения за свои думи, ако някой се е почувствал засегнат от тях. Вчера в социалните мрежи се появи видео от събитие, на което народният представител е присъствал. В кадрите той прави коментар за изказването на говорителката на руското външно министерство Мария Захарова относно поредното зацапване с боя на Паметника на съветската армия в София в началото на месеца и за спасяването на българските евреи, както и за реакциите и отразяването му у нас.

Русия си приписа заслугата за спасяването на българските евреи

"Какво каза Мария Захарова - не трябва да се забравя, че ако не беше Съветската армия, 50 000 български евреи щяха да бъдат депортирани. Някой съмнява ли се, че нямаше да стане така? Или ще кажем ние йок, не, на Гьоринг и Хитлер - ние ще си ги пазим нашите евреи, вие си гледайте работата", казва Христов, цитиран от NOVA. В своето изказване той заявява, че "80% от населението са дебилни и не могат да се подписват" и затова подобни манипулации работят "безупречно".

Твърдението на Москва за българските евреи е исторически скандал, смята Каракачанов

Депутатът от БСП за България Иво Христов
БГНЕС, архив

Радев за твърдението на Москва: непознаване на историята или опит за провокация

„Във връзка със създалата се ситуация и тръгналите спекулации за някои мои думи и изказвания в срещи с обществеността в град Раднево, заявявам, че поднасям своите извинения към всички тези, които са били засегнати от едни или други мои непремерени изказвания“, каза Христов днес.
 
ГЕРБ зове за оставката на опозиционен депутат

От ГЕРБ призоваха за оставката на опозиционния депутат, а лидера на БСП - да излезе с позиция по въпроса. Те апелираха и към президента Румен Радев да се разграничи от думите на Христов, който бе част от инициативния комитет, издигнал кандидатурата му за държавен глава.

БСП: Иво Христов се извини, по-груби квалификации са правени от премиера