БСП: Иво Христов се извини, по-груби квалификации са правени от премиера

/ БГНЕС, архив
ПГ на "БСП за България" прочете декларация по повод на изказванията на своя депутат Иво Христов на среща със симпатизанти в Раднево. От левицата отбелязаха, че той вече е поднесъл своите извинения за направената от него квалификация по отношение на българския народ.
 
Напомняме, че далеч по-груби квалификации като "лош материал", "прости" и други подобни по отношение на българите са правени от сегашния министър-председател, за които извинения не са поднасяни до този момент, заяви заместник-председателят на Народното събрание от БСП Валери Жаблянов от парламентарната трибуна.
 
Депутатът Иво Христов се извини за „непремерени изказвания“, предизвикали остри реакции

Изразяваме нашето дълбоко убеждение, че народните представители, независимо от коя парламентарна група са, имат обща конституционна и гражданска отговорност да работят за по-доброто бъдеще на българските граждани и българската държава, добави той.
 
Относно спасяването на българските евреи, от левицата отбеляза, че БСП е участвала в това дело за разлика от редица съвременни партии.
 
Русия си приписа заслугата за спасяването на българските евреи

В тежките години на Втората световна война българският народ и неговите духовни водачи, смели и честни граждани от различни политически сили, застанаха в защита на българските евреи, посочи Валери Жаблянов. "Със съвместните усилия на различни по своите идейни и политически убеждения, но демократично мислещи обществени слоеве, беше извършено дело, несравнимо по своя мащаб и краен резултат - спасяването на българските евреи. Тази историческа истина не може да бъде подменена, пренаписана или изкривена от заинтересовани политически среди и държави", каза той. Жаблянов добави, че тази истина е намерила своето подобаващо място в отношенията между българския и еврейския народ и се превърнала в ценност на нашето междудържавно общуване.

Твърдението на Москва за българските евреи е исторически скандал, смята Каракачанов

БСП е участвала в този исторически подвиг чрез своите представители, чрез работническите демонстрации в Коньовица и Ючбунар, отбеляза Жаблянов. Следователно напълно несъстоятелно е който и да било да поставя под съмнение нашата позиция, защото тя не е просто устно изразена, както позициите на редица съвременни партии, а за нея са загинали членове на Българската комунистическа партия, РМС, Българския общ народен студентски съюз и стотици български евреи, каза той и изреди имена на загинали за каузата.
 
Радев за твърдението на Москва: непознаване на историята или опит за провокация

Изразяваме нашето дълбоко безпокойство и несъгласие с опитите политическата дискусия в днешното Народно събрание да бъде фокусирана непрекъснато върху периоди от историята, които разделят нашата нация. Очевидно това е търсено целенасочено, заяви депутатът от БСП. Нашата отговорност днес е да уважаваме историята и да не я използваме за нови противопоставяния, добави той.