/ БГНЕС
Говорителната на руското външно министерство заяви, че армията на Съветския съюз е спасила десетки хиляди български евреи и че онези, които в края на октомври са оставили надпис върху Паметника на Съветската армия в София нямат никакво понятие за собствената си история.

МВнР: Не съветската армия, а българският народ спаси българските евреи

„В годините на Втората световна война благодарение на нашите войни беше предотвратено депортирането на евреи от България и така около 50 000 души бяха спасени от неизбежна смърт”, заяви вчера на брифинг Мария Захарова.

"Фактите, които посочих, имат ценност и значение за тези, които знаят историята и никога не си позволяват дори да се съгласят с нещо подобно. Онези, които идват с чукове, лопати и боя и оскверняват паметници, за съжаление, въобще не знаят за славните страници дори на собствената си история, да не говорим за нещо повече", продължава Захарова, цитирана от „Дневник".

Вандали поругаха паметник в София, разгневиха Русия (СНИМКА)

Коментарът на Захарова бе провокиран от надписа върху паметник на съветски войни в София, появил се в нощта на 31 октомври.Според нея този път „вандалите са надминали себе си – написали са на паметника лозунги с откровено антисемитски характер”.

Руски шахматист и депутат: Кирилицата идва от Византия

Всъщност, става дума не за антисемитски лозунг, а и надписът в никакъв случай не е насочен срещу Съветската армия. За изписването "100 години ционистка окупация" съобщи на страницата си във "Фейсбук" зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев, който преди две седмици бе назначен от правителството за национален координатор за борба с антисемитизма.

В съобщението му никъде не се говори, че надписът е срещу воините от Съветската армия, макар той да говори за "противно посегателство". В текста пише, че това е антисемитски акт, докато всъщност става дума за антиционистка проява.
Дневник, БГНЕС