Твърдението на Москва за българските евреи е исторически скандал, смята Каракачанов
95109
Твърдението на Москва за българските евреи е исторически скандал, смята Каракачанов
  • Твърдението на Москва за българските евреи е исторически скандал, смята Каракачанов
Твърдението на руското външно министерство, че Червената армия е спасила българските евреи, е исторически скандал, смята министърът на отбраната Красимир Каракачанов.
 
Според него по-правилно ще бъде, ако се каже, че ВМРО има по-голяма заслуга за спасяването на евреите, отколкото съветската армия. Коментарът той отправи в столицата, по време на официалното откриване на завърналия се пред НДК паметник на лъва от Войнишкия мемориал.
 
Първа церемония на новия паметник пред НДК
 

БГНЕС

Церемонията събра стотици софиянци и гости на града, които се преклониха пред загиналите герои от Първи и Шести пехотен полк на Първа софийска дивизия, станала известна като "Желязната дивизия".
 
Радев за твърдението на Москва: непознаване на историята или опит за провокация

Когато трябва да направим нещо полезно за България и да се борим за нея, е крайно време да спрем заразната болест, която ни дели на леви, десни, русофили и русофоби. С тези думи Красимир Каракачанов коментира шумът, който се вдигна покрай изказването на руското външно министерство по отношение на българските евреи.
 

БГНЕС


"Да се правят исторически спекулации в подобна тема не е сериозно. Така че българският народ може да се гордее и с героите, които загиваха за обединението на България, и с този хуманен акт за спасяването на българските евреи, с който нищо общо няма която и да е друга държава", заяви Каракачанов.
 
ВИЖТЕ ОЩЕ СНИМКИ ОТ ЦЕРЕМОНИЯТА

В церемонията по откриването на лъва взе участие и 94-годишният капитан Атанас Илев, който представлява Съюза на възпитаниците на Военните на Негово Величество училища, Школата за запасни офицери и родолюбивото войнство и гражданство.