Депутатът от ГЕРБ Тома Биков
Депутатът от ГЕРБ Тома Биков / БГНЕС
ГЕРБ поиска оставката на народния представител от „БСП за България” Иво Христов. За това призова от парламентарната трибуна народният представител от ПГ на ГЕРБ Тома Биков, който прочете декларация от името на парламентарната група във връзка с изявлението на народния представител Иво Христов. Вчера в социалните мрежи се появи видео от събитие, на което депутатът Иво Христов е присъствал. В кадрите той коментира изказването на говорителката за руското външно министерство относно спасяването на българските евреи.

Парламентарната група на ГЕРБ осъжда остро това изказване на народния представител от БСП Иво Христов, защото то е символ на безродие и презрение към българския народ. Преди всичко това изказване е унизително за институцията на Народното събрание”, подчерта Тома Биков.
 
По думите му това е срамно изказване за човек, който като народен представител по Конституция е призван да представлява целия български народ.
 
„Ако тезата, че Червената армия е спасила българските евреи е перфиден израз на защита на чужд интерес, то да наречеш 80% от българския народ дебили е обида, която не може да бъде преглътната от нито един човек”, допълни Тома Биков.

Депутатът от "БСП за България" Иво Христов
netinfo

Той призова лидерът на БСП Корнелия Нинова да обърне внимание на това изказване и да заяви ясна позиция. „В подобни случаи позицията на партия, която се счита за българска, би могла да бъде само една – да се разграничи от подобни изказвания и да поиска незабавно оставката на своя народен представител или да го изключи от парламентарната си група”, заяви още Тома Биков от парламентарната трибуна.

Той се обърна и към президента Румен Радев с призив да се разграничи категорично от думите на Иво Христов, който беше част от инициативния комитет, издигнал го за държавен глава.