Депутатите почетоха паметта на Чарлз Мозер
Депутатите почетоха паметта на Чарлз Мозер / netinfo

40 000 лева ще преведе на община Бяла Народното събрание за пострадалите при катастрофата край града. Заседанието на парламента закъсня заради проблем със системата за гласуване в парламента.

Председателят на Народното събрание Георги Пирински съобщи, че на председателския съвет на парламент е взето решението да се преведе сумата от 40 000 лева на община Бяла. Това са средства, събрани от неизплатени възнаграждения и глоби за депутатски отсъствия.

Пирински информира депутатите, че при срещата си с кмета на Бяла Кольо Келерджиев градоначалникът е потвърдил нуждата от финансова подкрепа.

Депутатите почетоха паметта на починалия на 11 декември професор Чарлз Мозер, съпруг на Анастия Мозер. Професорът е един от най-големите познавачи на българския език и литература в САЩ, каза от трибуната Георги Пинчев.

И тази сутрин проблем с електронната система за гласуване забави старта на заседанието на парламента. Председателят Георги Пирински не успя да го открие в 9 ч, защото системата не отчете началната регистрация. Вчерашното извънредно заседание също започна по-късно, заради срив в системата за гласуване, при който бяха блокирани 18 пулта. Срив, определен като безпрецедентен от Георги Пирински.

Той обясни на депутатите, че от онова, което му е съобщено, системата е в недобро състояние, има амортизирани елементи и поддръжката й е занемарена.

Тепърва ръководството на парламента ще търси трайно решение на този проблем.