Депутатите отхвърлиха искане за изслушване на Дянков за Сребърния фонд
Депутатите отхвърлиха искане за изслушване на Дянков за Сребърния фонд / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Мнозинството в парламента отхвърли искането на Синята коалиция финансовият министър Симеон Дянков да бъде изслушан в пленарната зала по идеите за по-свободно харчене на средства от т.нар. Сребърен фонд.

Съпредседателят на обединението Мартин Димитров припомни отрицателните становища по въпроса на авторитетни родни и европейски институции като Комисията за финансов надзор, Българската народна банка и Европейската централна банка, но въпреки това настояването му не беше подкрепено.

Парламентът освободи Димана Ранкова като заместник-шеф на Комисията за финансов надзор. Тя подаде оставка на 20 април поради премиване на друга работа. Очаква се Ранкова да стане съветник на президента Росен Плевнелиев по финансовите въпроси.

Парламентът започна сесията си с представяне на приоритети на парламентарните групи. В програмата на парламента е обсъждане на второ четене на Закона за отнемане на незаконно придобито имущество. Депутатите ще обсъждат на първо четене и два проекта за промени в Наказателния кодекс. Народното събрание ще трябва да се запознае и с доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили на Република България през 2011 г.