/ БГНЕС
На последното за седмицата пленарно заседание парламентът ще обсъжда създаването на „Държавна петролна компания“ и изграждането на верига държавни бензиностанции.

Държавата и с друго начинание - инфраструктура за зареждане на електромобили

Идеята е на Министерски съвет и минава през промени в Закона за държавния резерв и военновременните запаси, които депутатите ще обсъдят на първо четене. Засега се предвижда създаването на около 100 бензиностанции, които ще бъдат разположени върху земя, която е публична собственост - държавна или общинска, а за изграждането им няма да бъдат използвани пари от държавния бюджет, а привлечен капитал.

Първите държавни бензиностанции могат да заработят през март догодина

Обектите за зареждане ще бъде съсредоточени на места, където други участници нямат интерес или където има няколко обекти със сходни или еднакви цени на горивото. С изграждането на данъчните складове, които ще бъдат в управление на държавното предприятие, съответно на бензиностанции, ще се гарантира пряката връзка данъчен склад - краен разпространител на горива, което от своя страна ще гарантира прозрачност и възможно най-ниска цена за потребителя, надяват се вносителите.

Депутатите обсъждат създаването на държавна верига бензиностанции

Министърът на икономиката Емил Караниколов обяви, че държавата обмисля и изграждане на инфраструктура за зареждане на електрически автомобили. 
БГНЕС