Депутатите не смогнаха с промените в Закона за ГМО, дебати продължават
Депутатите не смогнаха с промените в Закона за ГМО, дебати продължават / cнимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Шест часа продължи протестът срещу промените в Закона за ГМО в София
27106
Шест часа продължи протестът срещу промените в Закона за ГМО в София
  • Шест часа продължи протестът срещу промените в Закона за ГМО в София

Депутатите не успяха да гласуват всички текстове в Закона за генно-модифицираните организми. За четвъртък останаха дебатите по най-важните текстове, сред които и спорната наредба в чл. 80, с която се въвежда общата забрана за отглеждане на ГМО. Според текста, гласуван от екокомисията, забраната няма да важи за ГМО, които вече са на пазара.

Според депутати от БСП и Синята коалиция това означава, че на практика се отварят вратите за отглеждане на генни мутанти на територията на България. Днес в пленарната зала беше одобрен текст, който задължава храните, съдържащи ГМО, да имат надписи, които ясно да обозначават за това.

Междувременно в градинката пред Народното събрание в столицата се състоя пореден протест срещу промените в Закона за ГМО, който продължи шест часа. Десетки хора от граждански и природозащитни организации изразиха несъгласието си с някои текстове в закона, които не посочват категорично, че няма да се допусне отглеждането и освобождаването на генно-модифицирани организми у нас.

Андрей Ковачев от „За да остане природа в България" изрази категоричното настояване на протестиращите ясно да бъде записано в закона, че у нас няма да се допусне отглеждане и освобождаване на ГМО и ще има ясно регламентирани санкции за подобен тип нарушения. „Определението за съзнателно освобождаване на ГМО в околната среда абсолютно не отговаря на това, което е в ЕС. И изключва всички онези, вече разрешени от съюза култури и тяхното отглеждане в околната среда", каза той.

Депутатите не смогнаха с промените в Закона за ГМО дебати продължават
netinfo
Въпреки студеното време протестиращите пяха, играха хора, скандираха с плакати и раздаваха зеленчуци на депутатите - символичен жест за нежеланието им да се допусне ГМО в страната ни. Към протеста се включиха и народните представители от БСП и СДС Петър Корумбашев и Мартин Димитров. Протести в София ще има и в четвъртък и петък, заявиха организаторите в края на демонстрациите днес.