Депутатите изместиха обсъждането на промени в закона за референдумите
Депутатите изместиха обсъждането на промени в закона за референдумите / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Лютви Местан
80902
Лютви Местан
  • Лютви Местан

Депутатите изместиха гледането на промените за референдумите. Хамид Хамид от ДПС направи предложение да се разменят точка 3 за референдума и точка 19 - така вместо промените за референдумите в Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, депутатите разгледаха законопроект за ратифициране на Спогодба между България и Норвегия за избягване на двойното данъчно облагане.

Мотивът на Хамид беше, че темата е важна и няма да отнеме повече от 3-4 минути от работата на парламента. Предложението беше прието и така промените за референдума от 3-та слязоха на точка 19 в дневния ред на народните представители.

Подобно предложение имаше и по-рано - референдумите да се разменят с точка 7- промени в закона за защита на конкуренцията, но то не беше прието.

Преди приетото предложение за изместване на разглеждането на промените за референдумите лидерът на ДПС Лютви Местан коментира референдума в Гърция и обясни, че Европейският съюз няма да оцелее при подобни последващи референдуми за вече взети решения от представителните власти.

Примерът му с България: „Представяте ли си след години да се подложи на референдум дали България да върне на кредиторите 16-е милиарда заем, който гласувахме от тази пленарна зала. Аз не критикувам заема, защото ние подкрепихме този заем, но представяте ли си след 10 години следващо популистко мнозинство в Народното събрание да попита българския народ дали България да върне този заем на кредиторите. Нали знаете какъв ще бъде резултатът от този референдум - не! Тогава какво става с международния договор, какво става с международното право?!"