/ БГНЕС, архив
Парламентът прие Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили на Република България през 2016 г. със 106 гласа "за", 61 "против" и 22 въздържали се. Основният извод в документа е, че българските въоръжени сили са в състояние да изпълняват задачите си по мисиите, произтичащи от конституционните задължения по гарантиране на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на страната в рамките на колективната отбрана на НАТО и Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС.

Това обаче продължава да се осъществява с редица затруднения, свързани със системния финансов недостиг, нарастващия некомплект от личен състав и лошото състояние на остарялото въоръжение и бойна техника. По тази причина някои задачи се изпълняват с ограничения, се посочва в доклада.

В отрицателен вот Спас Панчев от "БСП за България" отбеляза, че в последните години сериозният проблем е недофинансирането на сектора, затова българската армия не е добре мотивирана и личният състав не е добре подготвен. Заплатите са едни от най-ниските в администрацията, това води до некомплекта в БА, коментира той.

По думите му 20 процента е повече от сериозен недокомплект, а в някои родови войски достига и до 40 процента. Панчев посочи, че парите не достигат и за реализация на инвестиционни проекти - за закупуване на нови изстребители, бойни кораби, бронирана техника. Без поддръжка не можем да очакваме добро изпълнение на задачите на военнослужещите, заключи той.
 
БТА