Депутати: Първанов да инициира референдум за избирателната система
Депутати: Първанов да инициира референдум за избирателната система / cнимкa: Sofia Photo Agency

Президентът Георги Първанов да предложи на Народното събрание насрочване на референдум за вида на избирателната система у нас. Това ще предложат група независими депутати заедно с лидера на "Новото време" Емил Кошлуков по време на среща с държавния глава следващата седмица.

Хората да си кажат как желаят да избират, а ако намеренията на президента са искрени, очаквам да насрочи референдума възможно най-скоро, коментира Нено Димов. По думите на Мария Капон такъв референдум трябва да се проведе най-късно до октомври месец, за да има време за подготовка на законодателството. "За 20 години нито един български президент не е поискал референдум по закона за допитване на народа", Георги Първанов ще е първият и това ще изисква смелост и кураж от негова страна, коментира Емил Кошлуков. Според лидера на Новото време, автор на Избирателния кодекс от миналия парламент, въпросът за референдума може да е формулиран така: "За" и "против" мажоритарното избиране.

По думите на Димитър Абаджиев въпросът може да е формулиран и по друг начин, но важното е, че е в кръга от темите, по които може да се провежда референдум. Ако управляващото мнозинство уважава своя президент, да придвижи напред в програмата си промените в Закона за допитване до народа, който отлежава, за даде право на държавния глава също да има инициативата за свикване на референдуми, припомни Елеонора Николова. 

От ЕНП са привърженици на мажоритарния избор. Според лидера на Новото време мажоритарния вот има три големи предимства - ще ограничи купуването на депутати, ще предотврати етническото противопоставяне, тъй като при мажоритарен вот няма етнически гласове, и ще засили вътрешнопартийната демокрация, като сложи край на парашутистите в политиката и изведе напред качествените хора. Те ще бъдат лоялни към избирателите си, а не към партийните си шефове, добави Кошлуков.