Елисавета Белобрадова ("Демократична България") е внесла въпрос до служебния министър на образованието и науката Сашо Пенов относно политическа агитация на партия "Възраждане" в училище. Това съобщи тя за БТА в кулоарите на парламента.

Справка в сайта на Народното събрание показа, че въпросът за парламентарен контрол е внесен вчера (30 януари) с искане за писмен отговор. Белобрадова иска отговор от просветния министър в какъв срок ще бъде установено кое е училището, където се е осъществявала тази политическа агитация, имало ли е действително насилие между ученици и какви мерки са предприети от Министерството на образованието и науката. 

„Балтии“ за „евробабаити“: Синът на Костадинов участвал в бой заради подписката за лева

Тя мотивира въпроса си с публикация в социалните мрежи на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов, от която според нея се разбрало, че на територията на училище в България е имало политическа агитация, свързана със събиране на подписи от името на "Възраждане". Тази политическа агитация, по думите на самия лидер на "Възраждане", е била придружена от насилие от страна на ученици, което Костадинов приветства, посочва Белобрадова.

"За мен тази информация е изключително обезпокоителна. Тя влиза в разрез с всички морални и законови устои, върху които е изградено българското образование", пише още тя.  
За случката се разбра от пост на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов във Фейсбук в неделя, в който той разказа, че неговият син събира подписи за референдума за запазване на българския лев в неговото училище, при което се е стигнало до конфликт между сина му и негов съученик и "групово раздадени балтии", които били шамари на варненски. Постът му предизвика остра реакция от Кремена Кунева ("Демократична България") в социалната мрежа, която обяви, че ще сезира компетентните институции. 

Възраждане“ събра над 102 хил. подписа за референдум срещу еврото

"Уведомила съм г-н Демерджиев, г-жа Белобрадова е уведомила служебния министър на образованието", съобщи по-рано днес за БТА Кунева.

Вчера получихме и доста снимки от хора, които са обезпокоени, хора, които са били на събрание на "Възраждане".

На снимките фигурират страшно много деца и за това също ще бъде подаден сигнал, тъй като децата няма право да бъдат ползвани за предизборна и политическа агитация, допълни тя.

За мен по-важното, какъвто и да е резултатът от институционалните проверки, е всъщност на всички да стане ясно, че партиите и политиците нямат право под никаква форма да използват деца за каквато и да било агитация - политическа, неполитическа, заяви тя. Още по-обезпокоителното всъщност е един политически лидер да предизвиква към насилие, да говори за насилие между деца и да смята, че това нещо под една или друга форма е добро за когото и да било, коментира Кремена Кунева. Независимо дали се е случило на двора на училището, независимо дали е в училището, ето за това са законите и ние трябва да ги спазваме, посочи тя. 
 
Теодора Цанева/БТА