Трябва да се търси консенсус, коментира министър-председателят
Важно е да се разбере, че за да се подготви едно коалиционно споразумение са необходими месеци. Ние нямаме това време, а трябва да се направи сега, веднага. Затова трябва да се приеме консенсус. Управленската програма е почти готова, назначаваме си зам.-министрите. Имахме предварителни разговори за областните управители преди време, които бяха стопирани, надявам се отново да имаме. Това заяви премиерът акад. Николай Денков.

"Ако някой иска да промени начина на вземане на решения, това не може да стане от днес за утре, трябва време. Казвал съм, че не приемам квотния принцип. Това означава всеки да си назначава когото иска и след това става орел, рак и щука", коментира още министър-председателят.

Борисов: Колкото по-бързо забравим лидерската среща, толкова по-добре

По думите му консенсусът работи по следния начин - след вчерашната среща се е чул няколко пъти с Мария Габриел и са решили да назначат още един зам.-министър.

"Основното напрежение идва по гласуване на законопроектите. Имаше няколко гласувания, които не съответстват на тази сглобка на партиите, които подкрепят това правителство, което е признак за проблем. Те би трябвало да гласуват заедно по законодателната програма. Аз знам какво беше договорено, например по отношение на Антикорупционната комисия", изтъкна още той.

Той коментира и очакванията си за Бюджет 2023.

"Ако проследите това, което сме казвали като политическа сила, и Асен Василев, и аз, има пълна последователност - бюджет до 3%, фокус върху социалните плащания. Трябва да се планират разходи за инвестиции и капиталови разходи по проекти. Това, което знам от минали години, е че като се планират надути капиталови разходи, в края на годината започват да се харчат едни средства по не особено прозрачен начин. За нас е важно бюджетът да с дефицит 3%. БСП искат по-голям дефицит, което означава да не влизаме  в еврозоната", заяви той.

Петков: Всяка седмица ще имаме среща с ГЕРБ

"Един добър финансов министър успява да увеличи приходите. Миналия път Асен Василев го направи и затова избрах именно него да е отново финансов министър, защото знае как да го направи. Нямаме илюзии, че когато се увеличават приходите в бюджета, ти запушваш едни канали, по които са изтичали парите", заяви той.

Денков очаква подкрепа за бюджета от ГЕРБ и ДПС, с които има консенсус да се спазят Маастрихстките критерии за 3-процентов бюджетен дефицит.

По отношение за военната помощ на Украйна, той заяви, че става въпрос за експретни становища. Това е процес, който се води от военните специалисти и експерти, които решават кое в края на периода за използване. Ако не го използваме, ние трябва да изпаднем в една много скъпа процедура по унищожаване на муниции и боеприпаси.