/ Министрество на регионалното развитие, зам-министър Деница Николова
Над 2 млрд. евро се инвестират за развитие на градовете в България през настоящия програмен период 2014-2020 г. Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова в рамките на участието ѝ в специална сесия на Световния градски форум с представители на публичния и частен сектор, посветена на финансирането за устойчиво градско развитие. Средствата са по линия на Оперативна програма „Региони в растеж“ и програмите за трансгранично сътрудничество, съобщиха от МРРБ.

Николова пред ООН: България подкрепя балансираното развитие на малките и големите градове

В изказването си зам.-министърът отбеляза нуждата от привличане на частни инвестиции в изпълнението на публични проекти за постигането на ефективни политики. Николова обърна внимание, че за бъдещото градско развитие ще са нужни устойчиви проекти, предопределени от три предпоставки – правилно структуриране, фокусиране на заинтересованите страни за изпълнението им и едва като следваща стъпка – финансирането. Компонентите, генериращи приходи, са важен елемент за постигане на устойчивост, коментира още тя.

Деница Николова ще представлява България в Световния градски форум на ООН в Абу Даби

Зам.-министър Николова участва и в дискусия за устойчивото развитие, иновативното управление на многофамилни жилища, разработването и внедряването на жилищни стратегии. Пред участници от близо 20 държави от целия свят тя представи българския опит и постигнати резултати от изпълнението на програмите за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради в България. Това за пореден път показва, че опитът на страната ни е сред признатите в световен мащаб и може да бъде сочен като добър пример за постигнати резултати в енергийната ефективност. Според анализите мерките, които се реализират в България, водят до спестяване между 40 и 60% в потреблението на енергия.