Българската и македонска делегации съвместно положиха венци пред българската и македонската плоча в базиликата "Санта Мария Маджоре", в която славянските книги са получили официално признание от папа Адриан II.

В манастира при базиликата „Санта Пракседе“ са пребивавали св. св. Кирил и Методий по време на престоя им в Рим през IX век.

След полагането на венци на двете плочи от българската и македонската делегации, двамата председатели на парламентите Росен Желязков и Талат Джафери направиха съвместно изявление по обща инициатива между двете страни.

„На този хубав празник успяхме съвместно да поднесем венци на нашите първоучители Кирил и Методий и по тази начин да покажем как ни свързва общо минало, но как ще ни свързва и общо бъдеще“, заяви Желязков и допълни: „Това беше символиката на днешния ден и аз много се радвам, че моя колега Джафери много приятелски и сърдечно направи този знак, който направихме и ние“.

Председателят на македонското Собрание изрази задоволство, че двете делегации са успели да се срещнат и всяка от тях да постави венец пред своята табла, показвайки още веднъж, че парламентите са представители на гражданите. „Ние направихме това от името на гражданите“, добави Джафери. 
БГНЕС