Парламентарната делегация, водена от председателя на Народното събрание (НС) Росен Желязков, беше приета от папа Франциск по повод Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност - 24 май.

В състава на делегацията са представители на всички парламентарни групи в 49-ото НС, на президентството, на изпълнителната власт, на Светия Синод на Българската православна църква и на Католическата църква.
 

икона Свети Кирил и Методий
пресцентър, Народното събрание


Папа Франциск се е обърнал към българските парламентаристи с думите: "Поздравявам Ви за това, че, въпреки че сте толкова различни, сте заедно в името на Вашата страна България!".
 

папа Франциск Росен Желязков
пресцентър, Народното събрание


Преди това председателят на Народното събрание разговаря "на четири очи" със Светия отец. Росен Желязков посочи, че е подарил на папа Франциск ръчно везана икона с образите на светите братя Кирил и Методий и Св. Климент, изработена със златни и сребърни метални конци. 

Председателят на парламента се срещна и с държавния секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин. На него Росен Желязков е подарил албум "История на Българската православна църква".

Росен Желязков ще бъде приет от папа Франциск

Председателят на Народното събрание Росен Желязков честити 24 май и пожела на българите здраве, оптимизъм, вяра, надежда и любов. На този празник, който е най-хубавият за мен български празник, свързан с книжовност, духовност, писменост, с това, което все повече забравяме – общението с книгите, на този ден трябва да си пожелаваме само хубави неща. Това беше и темата за разговора ми със Светия отец, посочи той пред журналисти. 

Росен Желязков разказа, че разговорът му с папа Франциск е бил много топъл. Светият отец пазел прекрасни спомени от посещението си през 2019 г. в България. В тогавашното му обръщение за мира на Земята има известно пророчество, защото той каза, че мирът е позитивно благо, не е просто достатъчно да няма война, коментира председателят на Народното събрание.

Желязков каза, че папа Франциск е изразил радост, че има представител от всяка политическа сила. "Той каза: "Трудно ли е общуването?“, казах, че когато има национални каузи, сме обединени. Той каза, че е прекрасно и поощри това нещо. Каза, че е прекрасно, че сме хем различни, а толкова единни", разказа председателят на парламента. 

Росен Желязков посочи, че от своя страна Светият отец му е подарил много интересна пластика. На нея има изобразено цвете и гълъб, които са „разкъсани“ под формата на кръст, с посланието, че са толкова крехки и мирът, и отношенията, и толкова са чупливи, че трябва да ги пазим по всякакъв начин, допълни той.

Разговорът ми с държавния секретар кардинал Пиетро Паролин беше по-политически, но пак с разбирането, че в християнска Европа най-важно е да градим мостове, коментира председателят на Народното събрание. Той посочи, че на срещата са засегнали всички важни теми, сред тях войната в Украйна и теми, свързани с Република Северна Македония.

Много добре бяха запознати с последните развития в политическата ситуация в България и поощриха така, както и всички останали европейски ръководители, процесът за нормализация на политическия ни живот, допълни Желязков. 

След аудиенцията при папа Франциск българската делегация присъства на тържествена православна литургия и молебен пред мощите на Свети Кирил в базиликата „Сан Клементе“. Службата беше водена от Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний с участието на духовници от Българската православна църква, семинаристи от Софийска духовна семинария и представители на Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.
 
Теодора Цанева/БТА