/ БТА
Деца от Обединено училище "Св. Климент Охридски" в силистренското село Професор Иширково сурвакаха кмета на общината Александър Сабанов по случай ромската Нова година, известна още като Банго Васил. 

Децата поднесоха своите пожелания и наричания за здраве, благоденствие и успехи през новата година. Те посещават извънкласна форма, където изучават традициите и обичаите на различните етноси, които живеят в селото – българи, турци и роми.

„Празнуваме всички празници. Учим децата на толерантност, защото всички сме еднакви. Банго Васил, наричан още Василица, е най-големият празник на ромите. Това е ромската Нова година. Празникът е семеен и се отбелязва на 13, 14 и 15 януари“, каза Ергюл Ереджеб, учител в училище в село Професор Иширково.

Десетгодишната Милена Янкова пък сподели, че за нея това е любим празник, който семейството й отбелязва всяка година.

„На този ден винаги идват гости и празнуваме заедно. На трапезата има сърми, баница с късмети, баклава. Децата сурвакаме възрастните и пожелаваме на всички много здраве и щастие през годината“, каза петокласничката.

Децата получих много подаръци от кмета на община Силистра, който им пожела да са здрави и да се справят с лекота в училище.
Александър Леви/БТА