Дариха органите на детето, паднало от кула в Царевец
Дариха органите на детето, паднало от кула в Царевец / снимка: Sofia Photo Agency
Дариха органите на детето, паднало от кула в Царевец
21761
Дариха органите на детето, паднало от кула в Царевец
  • Дариха органите на детето, паднало от кула в Царевец

Сърдечна трансплантация на 9-годишно момче е извършена тази нощ в болницата „Св. Екатерина". Донор на сърцето е 6-годишният Дилян, който на 12 август падна от крепостна стена на хълма Царевец във Велико Търново.

Момченцето изпадна в мозъчна смърт и близките му решиха неговите органи да бъдат дарени за донорски операции.

Снощи детето е прието в „Св. Екатерина" в мозъчна смърт, съобщиха от болницата. Извършена е експлантация на двата бъбрека, черния дроб и сърцето. Сърцето е трансплантирано веднага на 9-годишния Мартин. Операцията е извършена от екип, ръководен от директора на болницата проф. Генчо Начев. Тя е продължила 6 часа и половина.

„Може да се каже, че хирургичната интервенция е преминала успешно, тъй като пациентът е изведен от операционната и е в реанимация", обясни проф. Начев.

На въпрос има ли опасност от несъвместимост на органите той отговори: „Винаги има опасност от отхвърляне, това е нормално и възможно при такива пациенти. При трансплантиране има един следоперативен период на много неизвестни и рискове. Детето, на което трансплантирахме сърцето, е от февруари 2008 г. на отчет при нас и е подготвяно за трансплантация. Диагнозата му е дилатативна кардиомиопатия или разширение на сърцето в резултат на дифузно увреждане на сърдечния мускул, вследствие на което то не може да изпълнява основната си функция - помпената, да изтласква кръвта до всички органи и системи на тялото. Това е причината да се стигне до трансплантация, защото иначе му оставаше ограничен период от време да живее".

По думите на проф. Генчо Начев все още е рано за прогнози: „Засега нещата са стабилни, но това нищо не значи".

Относно решението на семейството да дарят органите на падналото от крепостната стена дете, той коментира: „Мисля, че много хора са съгласни на такова нещо и използвам случая да изкажа съболезнования на родителите на починалото дете и същевременно да направя дълбок поклон пред тях за чисто хуманния и благороден жест, който направиха. Един висок процент от българите са склонни на подобно нещо".

Министърът на културата Вежди Рашидов разпореди проверка по случая с трагичния инцидент с падналото от крепостната стена дете, съобщават от пресцентъра на Mинистерство на културата. Архитектурно-музейният резерват Царевец е изключителна държавна собственост, предоставена за стопанисване и управление на Община Велико Търново, респективно - на Регионален исторически музей - Велико Търново. Министерството на културата упражнява контролни и методически функции.

Министър Рашидов изказва най-искрените си съболезнования към семейството на загиналото дете.