/ БГНЕС
Дадоха старт на програмата за детегледачи
94743
Дадоха старт на програмата за детегледачи
  • Дадоха старт на програмата за детегледачи
Роднини, приятели или напълно непознати, които са безработни и регистрирани в бюрата по труда, ще могат да кандидатстват за детегледачи по новата програма "Родителите в заетост" на социалното министерство. От днес започва приемът на заявления както за кандидатите за детегледачи, така и за родителите на деца от 0 до 5 години, които желаят да се върнат на работа или да започнат работа.

От 1 септември държавата ще осигурява бавачки за децата, за които няма място в градините

Периодът на заетостта ще бъде 18 месеца, а ресурсът по програмата ще осигури детегледачи за близо 2000 семейства. Новата програма на социалното министерство е насочена към жените  в майчинство, които искат да се върнат на работа, но не могат да запишат детето си на ясла или детска градина, както и към безработни родители на деца до 5 години, които желаят да си потърсят работа, но няма кой да се грижи за детето им.

Държавата ще осигурява бавачки на децата, за които няма място в градините
 
Това могат да бъдат и родители на деца с увреждания, обясни заместник-министърът на труда Зорница Русинова. Относно кандидатите за детегледачи единственото изискване е да безработни или неактивни и да имат регистрация в бюрото по труда.

Дадоха старт на програмата за детегледачи
БГНЕС

"Няма ограничения за родствени връзки, нито по отношение на възрастта. Така че една пенсионирана медицинска сестра или учителка, която се чувства жизнена и способна, могат да упражняват тази професия", каза тя.

Родители изкарват децата си хронично болни, за да ги запишат в градина
 
Детегледачите няма да бъдат обучавани и ще имат шестмесечен изпитателен срок от сключването на трудовия договор. Родителите сами ще избират сред кандидатите за детегледачи, неограничен брой пъти, докато намерят подходящия човек. Една от желаещите да използват новата програма е Мария-Магдалена, майка на 6-месечния Венци. Тя вече е избрала и своя детегледач.

Държавата облекчава редица процедури за получаване на семейни помощи
 
"Спряла съм се на майка ми, която е безработна от доста време и кандидатстваме по тази програма. Искам да се върна на работа, за да помагам финансово както на мен, така и на моето семейство", обясни жената.

Дадоха старт на програмата за детегледачи
БГНЕС

Детегледачите ще получават минималната работна заплата, която през тази година е 460 лева, а за догодина е планирано увеличаването й на 510 лева. Те ще могат да работят до 18 месеца, а за безработните майки, които наемат бавачки, първите четири месеца ще бъдат срок за намиране на работа. Заявленията по програмата се подават в бюрата по труда до края на октомври.