детска градина
детска градина / Dariknews.bg, архив
До абсурдни методи за прием в детските градини прибягват родители от столицата, съобщи БНТ. Често майките са принудени да изкарат децата си хронично болни или със забавено развитие, за да могат да запишат детето си в общинска ясла или детска градина. Пазенето на място с фиктивни болнични, също е честа практика. Причината за това е, че в столицата все още няма достатъчно места в детските заведения.

Прокуратурата откри нарушения в над 100 наредби за прием в детските градини
 
Една трета от децата в яслите и детските градини се приемат със специални протоколи от лекарски комисии. Това отваря вратичка за заобикаляне на редовното кандидатстване. Майка, която пожела да остане анонимна разказа как е изкарала дъщеря си със забавено развитие, за да я приемат в желаната от нея детска градина. "Когато вече дъщеря ми стана на 3, за мое огромно съжаление ми се наложи да съм една от майките, които извадиха специална бележка от логопед, психолог, педагог и психиатър, че дъщеря ми се нуждае от посещаване в детската градина, за да проговори", обясни тя.

Въвеждат почасови занимания в столичните детски градини

Тарифата за получаване на подобен протокол е между 500 и 1000 лв, разказа още анонимната майка. От отговорните институции отричат за наличието на подобна практика. Шансовете за прием са много по-големи, ако кандидатстваш, когато детето е под 1 година. Това предизвиква още едно заобикаляне на правилата. Родителите се възползват от правото си на отсрочка за записването, която е 3 месеца, а след това продължават да пазят мястото с фиктивни болнични, понякога и до края на учебната година.

Таксите за детски ясли ще може да се плащат и онлайн

Пазенето на място всъщност лишава от правото на детска ясла други родители, които имат реална нужда. В същото време стотици майки се чувстват в безизходица и не могат да започнат работа. Недостигът на места продължава да е причина да се измислят най-различни абсурдни практики, заобикалящи закона. В същото време съвестни майки могат да чакат и 5 години, докато се намеря място за детето им, но тогава вече няма да им е нужно.