Детска градина
Детска градина / Dariknews.bg, архив
Въвеждат почасови занимания в столичните детски градини. Идеята е малчуганите да посещават забавачките само за три часа. Зам.-кметът по образование и култура на София Тодор Чобанов коментира, че един час в детската градина ще струва на родителите 1,30 лева. Свободните места за почасова организация ще се обявяват в информационната система на общината. През нея ще се прави и класирането, както е за целодневния прием.

Таксите за детски ясли ще може да се плащат и онлайн

Почасови занимания за деца в столичните забавачки ще има, само ако директорите преценят, че има достатъчно капацитет. А малчуганите, които ще прекарват само няколко часа в градината ще се смесват с останалите, които стоят по цял ден, обясни ресорният зам.-кмет Тодор Чобанов.

Тодор Чобанов
БГНЕС, архив

"И сега на места родителите имат практиката да взимат децата си в обедните часове. Това ще стане съвсем регламентирано. Директорите ще създадат необходимата организация за почасови занимания с децата", допълни той.
За почасовия вариант родителите ще използват същата информационна система на общината, която е и за целодневната форма, поясни Чобанов. "От април в системата ще се въведат параметри за записване, което ще позволи на родителя да проверява в кои градини се предлага тази услуга", поясни зам.-кметът.

Общината инвестира над 20 млн. лева за ремонти и строителство на учебни заведения

От общината обсъждат един час в детската градина да струва на родителите 1,30. Ако приемем, че едно дете ще посещава всеки ден по три часа забавачката, то на седмицата родителите ще плащат 20 лева.