Дадоха разрешение за отстрел на мечка
Дадоха разрешение за отстрел на мечка / снимка: Sofia Photo Agency

Министерството на околната среда и водите издаде разрешително на горско стопанство „Славейно", село Славейно, област Смолян за отстрел на една кафява мечка в района на ловното стопанство и община Баните. На тази територия възникна инцидентът с нараняването на жена от кафява мечка, съобщават от ведомството.

МОСВ даде съгласие и за разселване на осем мечки от област Смолян в подходящи високопланински територии с ниска плътност на вида, далеч от населени места.

Мечките ще се улавят и маркират с нашийници, съоръжени с радиопредаватели и GPS-устройства. Улавянето ще се осъществява чрез ненараняващи стъпни капани, които се проверяват всекидневно.

Предстои среща на ръководството на министерството с кметовете на 19-те проблемни смолянски села, за да бъдат координирани действията за предпазване на населението от нападения и щети.

Екоминистерството планира и среща с ръководството на Изпълнителната агенция по горите за предприемане на дългосрочни съвместни мерки, с които да се гарантира осигуряване на хранителната база на животните далеч от населените места.