Цветозар Томов съзря политическа интрига в скандала около референдума
Цветозар Томов съзря политическа интрига в скандала около референдума / БГНЕС, архив
Цветозар Томов съзря политическа интрига в скандала около референдума
91071
Цветозар Томов съзря политическа интрига в скандала около референдума
Интервю на Ралица Гълъбова с говорителя и член на ЦИК Цветозар Томов
  • Цветозар Томов съзря политическа интрига в скандала около референдума
  • Интервю на Ралица Гълъбова с говорителя и член на ЦИК Цветозар Томов

Скандалът около референдума е политическа интрига, предизвикана от инициативния комитет на Шоуто на Слави. Това каза в интервю за Дарик говорителят на Централната избирателна комисия Цветозар Томов. По повод породилите се спорове около начина, по който ЦИК изчислява гласовете за референдума, Томов обясни, че при всяко положение те остават под необходимите, за да бъде приет той като задължителен- 3 500 000 гласа.

Въпреки че резултатите от референдума все още не са окончателни и работата по проверка на протоколите продължава, още вчера стана ясно, че около 13 000 гласа не достигат, за да станат резултатите от него задължителни.

Около 13 000 гласа не достигат референдумът да е задължителен

Екипът на шоумена, инициирал референдума, обвини ЦИК в опит за държавен преврат, манипулирайки резултатите. Според тях Комисията е извадила 13 792 гласа, които били пуснати без плик. Основният спор се завихри около въпроса отчита ли правилно ЦИК избирателната активност, броят на бюлетините без плик трябва или не трябва да бъдат включен към гласовете и т.н.

Слави Трифонов: ЦИК извърши чудовищна манипулация

Въпреки че проверката на резултатите все още тече и те могат да бъдат оповестени окончателно по закон в петък, от ЦИК са установили грешки в 39 протокола от всички секции, участвали в изборите (12 340 секции общо).

При въпросните технически грешки общият брой избиратели (според подписите в избирателния списък), е записан в графата „бюлетини без плик". Реалният брой на бюлетините без плик обаче е в пъти по-малък и не би се отразил съществено върху резултата от референдума, обясни Цветозар Томов.

ЦИК: По-малко от 3,5 млн. души са се подписали за референдума

"Беше направена веднага проверка на всички протоколи, в които има такива бюлетини и беше установено, че над 13 000 от записаните в протокола бюлетини без плик са записани, защото е допусната техническа грешка, при която общият брой избиратели е записана като бюлетини без плик. Тези грешки при второто въвеждане на протоколите и анализа на несъответствията се отстраняват", каза Томов.

Въпросните грешки са 13 179 гласа или точно толкова, за колкото претендират от Шоуто на Слави. Те обаче вече са отчетени веднъж, категоричен е Томов.

ЦИК ще обяви резултатите от референдума в предвидения от закона срок

"Няма начин да бъдат преброени тези гласове повторно. Те вече веднъж са преброени като активност в изборите и няма възможност да бъдат преброени два пъти, за да се отговори на желанията на тези господа. Търсили са възможност да предизвикат публичен скандал, след като на сто процента от протоколите, макар и за малко, не се надминава активността от последните парламентарни избори. Мисля, че това е политическа интрига, предизвикана от инициативен комитет", каза Томов.