Цветанов: Службите не бива да са с дублиращи полицейски функции
Цветанов: Службите не бива да са с дублиращи полицейски функции / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Специалните служби на Германия нямат полицейски правомощия. Когато беше създадена ДАНС у нас тя бе с дублиращи полицейски функции. Това заяви вътрешният министър Цветан Цветанов на форум в Народното събрание на тема „Парламентарен контрол върху специалните служби”, предаде БГНЕС.

Те трябва да бъдат изчистени (бел.ред. от тези функции), каза Цветанов и вероятно законодателните промени ще го покажат. Такава бе и позицията ни още в началото на мандата на това правителство, допълни министърът. Становището бе следствие и след проведените дискусии на кръгли маси по темата.

Трябва ни освен закон за специалните служби и устройствен закон, който да регламентира координацията между отделните служби, продължи Цветан Цветанов. Съветът за сигурност при премиера винаги, при всяко едно заседание може да кани и член на специалната комисия от българския парламент. С устройствения закон ще се засили компетентността на структурата, убеден е министърът.

„Гражданският контрол върху службите ще е гарантиран чрез правилата, които въвеждаме”, потвърди още Цветанов. Министърът подчерта голямото значение за България на германския опит и на добрите практики в демократичните общества.