Цветанов няма притеснения за сделката с дюните
Цветанов няма притеснения за сделката с дюните / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Цветанов няма притеснения за сделката с дюните
60211
Цветанов няма притеснения за сделката с дюните
  • Цветанов няма притеснения за сделката с дюните

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов няма никакво притеснение, че името му се свързва със скандалната сделка с дюните край Несебър. Това заяви самият той след церемония по откриване на нови общежития за курсантите на МВР академията. Цветанов призна, че семейството му е кумувало на дъщерята на бизнесмена Тодор Бояджиев, чието име косвено се свързва със скандалната сделка. Той уточни обаче, че е кум на много семейства и кръстник на много деца. Министърът каза още, че от медиите е разбрал, за връзката му с продажбата на дюните, която се дискутира в общественото пространство и категорично отрече да има такава. По думите му, той самият никога не е имал и няма да има икономически интерес в каквато и да е било област.

Цветан Цветанов никога, по никакъв повод нито е давал някакви индулгенции на някого, нито пък ще давам някакви индулгенции на някого за бъдещ период от време

- вътрешният министър Цветан Цветанов

Връзката на Цветан Цветанов със скандалната сделка, довела до унищожаването на дюните в Несебър, изглеждала като добро вестникарско заглавие. Това заяви самият вътрешен министър по повод изнесената в публичното пространство информация на сайта „Биволъ", от която става ясно, че бизнесменът и близък приятел на Цветанов Тодор Бояджиев е съдружник на фирмата, закупила въпросните 29 дка терен в защитена местност край Несебър. „Вестникарски много добре звучи връзката на Цветанов с някой от този комплекс. Това, че познавам някого или съм кум на дъщеря му, по никакъв начин не го облагодетелства. Това по някакъв начин прави ли ме съпричастен към нещо, което извършва някой като дейност? Какъв е проблемът", попита още вътрешният министър.

Той направи подробен отчет на постиженията на МВР, като за пореден път припомни операции като "Килърите", "Наглите", "Октопод". Освен това Цветанов изрази недоволството и недоумението си от факта, че повечето медии не се интересували от съдбите на жертвите на отвличания или от заплетени случаи като „сагата "Хохегер".

„Някой зададе ли въпроса и да се поитересува за тези жертви? И знаете ли какво направих? Ето, попитайте предшествениците, които се правят на много отворени. Ще ви дам един отчет набързо. Мога ли да ви напомня за „Килърите"? Какво отразихте по „Килърите"? Не сте отразявали. И за „Октопод"-а също. Кажете ми кой от вас отрази в пълния обем случая „Хохегер", попита Цветанов.

Говорейки за себе си в трето лице, министърът отбеляза и постиженията на вътрешното ведомство за намаляване жертвите по пътищата: „По пешеходните пътеки кажете кой протегна ръка на тези майки? Кой беше? Това беше министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов".

Цветанов няма притеснения за сделката с дюните
netinfo

Вицепремиерът отбеляза категорично, че няма никакви претеснения за това, че името на Тодор Бояджиев по някакъв начин се свързва със сделката за дюните, защото по собствените му думи Цветан Цветанов никога ,по никакъв повод нито е давал някакви индулгенции на някого, нито пък ще дава някакви индулгенции на някого за бъдещ период от време.

*   *   *

В навечерието на новата година стана ясно, че земеделското министерство е продало 29 дка терен в защитена местност край Несебър под донъцната оценка. Земята е препродадена часове по-късно на четири пъти по-висока цена от първоначалната. Екологът Тома Белев алармира в социалната мрежа Фейсбук, че багери заравняват дюни край Несебър. Строителното разрешително за терена бе отнето на 4 януари, а в дните до 13 януари се очаква междуведомствена комисия да се произнесе по въпроса. Междувременно прокуратурата започна разследване, а заради липса на реакция по сигнали на еколози за нарушения в защитени територии бе уволнен шефът на Изпълнителната агенция по горите Бисер Дачев. След среща на министри с природозащитници на Ивановден стана ясно, че държавата обмисля да спре изцяло строителството върху дюни. Земеделският министър Мирослав Найденов посочи, че промяната вероятно ще струва на държавата над 100 милиона лева, защото толкова са платените досега пари за изваждане на парцели от горския фонд.