Цветан Цветанов
Цветан Цветанов / БГНЕС
Към този момент няма засилен миграционен натиск на българо-турската граница, каза във Велико Търново Цветан Цветанов, председател на парламентарната комисия по вътрешен ред и сигурност и председател на ПГ на ГЕРБ. Той изрази задоволство от факта, че Турция изпълнява ангажиментите, поети преди година и половина с Европейската комисия. 

България очаква от ЕС още 400 млн. евро за миграцията

Според него е изключително важно по-бързо да приключи конфликтът в Близкия изток, за да се намали бежанската вълна към ЕС. Той посочи, че спрямо 2015 г., през 2017 г. броят на бежанците значително е намалял. Цветанов посочи, че е налице забавяне с усвояването на помощта от 160 милиона евро, отпуснати за бежанския проблем от Европейската комисия заради процедурите при възложените обществени поръчки.

Българската страна ще настоява за увеличаване на срока, свързан с финализирането на поръчките, за да може да се осигури необходимото видеонаблюдение, да приключи дейността по изграждане на възпиращото съоръжение и да бъде закупена високопроходима техника за областните дирекции на МВР в Бургас, Хасково и Ямбол, каза той.

Туск ни похвали: България е пример за това как трябва да се охранява границата

Цветанов уточни, че центърът за настаняване на бежанци в Пъстрогор ще остане от затворен тип. В Харманли капацитет на секцията от затворен тип ще бъде от 500 души, а за 3500 души режимът за настаняване ще остане без промяна. Срокът за целевото усвояване на тези средства е до септември тази година, след което ще се водят разговори с ЕК за допълнително финансиране в рамките на програмния период, отбеляза Цветанов.

Двойно повече непълнолетни мигранти са пристигнали в България

Той посочи, че се обмисля нов закон за частната охранителна дейност. Промените са предложени от частните охранители, а целта е да се увеличи ресурсът и координацията между охранителите и МВР при противодействие на конвенционалната престъпност. По думите му акцент в работата на комисията ще бъде противодействието на телефонните измами.


 
БТА