Доналд Туск и Румен Радев
Доналд Туск и Румен Радев / БГНЕС
България е пример за това как трябва да се охранява границата. Това заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск, който е на посещение в България, след срещата с президента Румен Радев. Той подчерта, че е изключително важна проявата на солидарност и на чист български език заяви „един за всички – всички за един“. При разговора на двамата темите са били основно Балканите, миграцията и Брекзит.

Доналд Туск
БГНЕС

Радев в Рим: България ще вложи още повече енергия в бъдещето на обединена Европа

За проблема с миграцията Доналд Туск заяви, че „България е пример за това как трябва да се справим. Ситуацията е под контрол. Това показва колко е ефективно българското политическо ръководство“.
 
По отношения на Турция Туск заяви, че ЕС спазва своите задължения и очаква Турция също да спази своите задължения. Той подчерта, че знаят, че изграждането на оградно съоръжение е за сметка на националния бюджет.
 
„ЕС помага финансово, има и около 1000 служители на границата, които помагат. ЕС планира допълнителни мерки за сигурност и е готов при нужда да направи каквото е необходимо“, каза Туск.

Доналд Туск
БГНЕС

Радев: България не дава, но и не приема уроци по демокрация

Според него България трябва да стане част от Шенген
. „Вие направихте изключителни неща. Аз бих ви дал своята подкрепа, но знаете че всички страни трябва да го направят“, подчерта той.
 
В тази сложна геополитическа обстановка България играе важна роля, защото сигурността на европейските граждани започва от сигурността на българската граница. Това каза президентът на Румен Радев в изявление в Гербова зала след срещата си с председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

Румен Радев
БГНЕС

„Проведохме пълноценни, важни дискусии с г-н Туск днес, особено по отношение на сигурността на ЕС и най-вече сигурността на Балканите. В това отношение служебното правителство, което назначих преди два месеца, разработи предложение за общ оперативен план на ЕС за защита на нашата външна граница в случаи на нарастване на мигрантския натиск и за допълнително финансиране по отношение на охраната на нашата граница“, коментира Румен Радев.

МС отмени наредбата, уреждаща реда за интегриране на бежанците
 
"Лоялното членство в ЕС не означава механично копиране на регулации, а вземане на отговорни стратегически решения, които в перспектива да гарантират процеса на интеграция без заплахи за националната сигурност и сигурността на Съюза. Това е лоялното членство и аз така го разбирам", каза Радев в отговор на въпрос за отмяната от служебния кабинет на Постановление 208 за интеграция на чужденци. Държавният глава каза още, че "България няма да повтаря грешките на онези държави, които сега плащат цената за необмислени решения в миналото".
 
Интеграцията на чужденци е твърде сложна и важна тема, за да се регулира с формални постановления, без да се отчита рискът за националната сигурност и за ЕС като цяло с постановление като "208", посочи президентът Радев. Той заяви още, че интеграция без ясни механизми и критерии води до изолация, капсулиране и радикализъм, каквито се наблюдават в немалко европейски страни.

Какво се случва след отмяната на наредбата за интеграция на бежанците?

Румен Радев
БГНЕС

Румен Радев отбеляза, че преди да се създава система за уседналост на бежанци са необходими задълбочен анализ и оценка на риска, ясни критерии за интеграция и ясни механизми за измерване на нейния успех и на процесите на нейното протичане, както и единен национален орган за координация и контрол на тези процеси и ясна представа за възможностите на нашата социална система.
 
Държавният глава е получил уверение от Доналд Туск, че от ръководството на ЕС ще ни бъде оказана помощ с проучване на опита и проблемите в други държави и тяхното справяне с проблемите на интеграцията.
 
Държавният глава посочи, че с Доналд Туск са обсъдили и отношението между ЕС и Турция и са се обединили около мнението ЕС да има обща позиция и обща политика спрямо Турция. „За нас е изключително важно да развиваме добросъседските си отношения с Турция. В същото време повишаването на напрежението между ЕС и Турция създава най-голям риск точно за България“, коментира той.

Румен Радев
БГНЕС


По думите му е необходима добра воля от двете страни за намаляване на това напрежение.
 
„В същото време е недопустимо Турция да се намесва в изборен процес и във вътрешните дела, на която и да е държава от Съюза, включително България. Затова е нужно наистина координирани и единни действия на Съюза за отстояване на нашата независимост, сигурност и достойнство“, посочи държавният глава.
 
По повод Брекзит българският президент благодари на Доналд Туск за неговото пълно разбиране и за факта, че приоритет на преговорите за напускане на ЕС от Великобритания ще бъдат правата на всички български граждани и на другите европейски граждани, които живеят, работят и учат там.
 
От своя страна Туск поясни, че при преговорите тяхната цел е да намалят до минимум последствията на всички, включително и на българските граждани.
 
„Вие живеете в регион с много предизвикателства, не всичко е свързано със средства, но това означава и солидарност – един за всички и всички за един", заяви  в тази връзка Туск на български.
БТА, БГНЕС, Агенция Фокус