Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов
Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов / БГНЕС, архив
Желаещите да ни сменят във властта видимо нервничат и стават все по-безпардонни, което плаши и отблъсква хората, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на изказването си за началото на новата сесия на Народното събрание.

Нинова от трибуната на НС: Тази зала, това мнозинство не могат да решат проблемите

Колкото по-яростни и крайни са опонентите ни, толкова по-трудно намират път към хората, смята Цветанов. Той посочи, че успешното председателство на Съвета на ЕС едва ли е оставило съмнение у някого, че България все по-добре се справя с това да заявява и отстоява интересите си, да организира и посредничи в ключови за ЕС инициативи и събития. По думите му есенната сесия на парламента се открива при подчертано добра ситуативност на страната ни на европейската политическа сцена и при наличието на благоприятни предпоставки за сътрудничество между страните от региона на Западните Балкани.

Хората видяха, че Европа се интересува от нас, чува ни и ни оценява. Увереността ни, че сме ценни и подкрепяни, тревожи политическите ни опоненти, които не се поколебаха да противопоставят европейските на вътрешните ни проблеми, заяви още председателят на ПГ на ГЕРБ.

След 4-часово заседание: Управляващата коалиция изглади различията

Правят се внушения, че успехите на председателството по никакъв начин не подпомагат страната ни, каза Цветанов и допълни, че и най-големите критици няма как да не съзнават, че постигнатото днес е било желание за българските управници десетилетия назад. И докато отношенията ни с Македония достигат нови хоризонти, лявата опозиция произвежда единствено подозрения и съмнения, не стихват напъните отляво да се лансират новини и събития в ущърб на управляващите, при което политическият тон на говорене отдавна е преминал границите на приличието, посочи той.

Цветанов каза още, че се отправят критики и към коалиционния формат на управлението и допълни, че патосът идва от потребността на опозицията да формулира и отстоява общонационални каузи, което все по-трудно й се отдава. Знаем, че сме неудобна коалиция за опонентите си, защото съумяхме да дадем отпор на безотговорния популизъм, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ.

Той декларира волята на групата да следва законодателните приоритети на управленската програма на ГЕРБ и "Обединени патриоти" за нейния четиригодишен мандат. Наясно сме, че колкото по-дълго управляваме, толкова повече отговорности поемаме, но знаем, че именно заради постоянството ни да изпълняваме обещанията и да приемаме нови предизвикателства продължаваме да получаваме обществено доверие и подкрепа, заяви Цветанов и отбеляза, че това ще проличи отново на предстоящите избори на европейски парламент и за местни органи на властта.

Сидеров поиска оставката на Симеонов

Цветанов изброи какво ни е дало българското председателство - безценен опит, работещи институции и сплотена администрация. Той отбеляза като централно събитие срещата на лидерите на държавите от ЕС и Западните Балкани и посочи, че Софийската декларация е потвърдила европейската перспектива на региона.

Цветан Цветанов очерта приоритетите за новата пленарна сесия. Той акцентира върху законодателната програма за реформи на съдебната система, държавния бюджет, данъчни закони, бюджетът на НЗОК, промени в Закона за обществените поръчки, промени в закона за лекарствените продукти, промените в Закона за енергетиката, различни политики в областта на образованието, включително промени в Закона за висшето образование, законодателни промени, свързани с правата на хората с увреждания и условия и стимули те да се включат в пазара на труда.

Валери Симеонов засега остава във властта

ПГ на ГЕРБ е убедена, че законотворческият процес не трябва да бъде заложник на произволни политически тълкувания и оценки, подчерта Цветанов. Вярваме, че трудът ни ще бъде оценен по достойнство, когато приемаме закони с впечатляващо мнозинство и когато търсим обществен консенсус за тях, отбеляза той. Не се притесняваме, че ще се обезличим, ако постигаме съгласие с колегите си от опозицията по важни за България решения, силните партии стават още по-силни, когато работят в среда на политическа коректност, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ.
БТА