Цонев: Готов съм да се оттегля
Цонев: Готов съм да се оттегля / Sofia Photo Agency
Министърът на отбраната Николай Цонев обяви в предаването „Седмицата” на Дарик радио, че е готов да си подаде оставката, ако оттеглянето му от поста ще реши проблемите в армията. Готовността си да се оттегли военният министър изрази по повод обвиненията, че ведомството му не е информирало достатъчно навреме населението за реалната ситуация веднага след взривяването на военните складове край Челопечене.

Не бих казал, че съм сбъркал, по-скоро действах по моя офицерски модел – първо решаваш проблема и после оповестяваш, че си го решил, призна Николай Цонев. Складовете край Челопечене се пазели от два подвижни поста и телена ограда, но не е имало сигнално-охранителна техника: Мисля, че не е нормално, в някои от складовете сме започнали да поставяме технически средства с цел информираност на охраната, но в Челопечене не сме поставяли, защото ще закриваме склада.

Имало данни за злоупотреби с боеприпаси, по които се водят две прокурорски проверки. Цонев обяви намерението на министерството теренът на бившите складове да не бъде продаван. За да не го продаваме, ще го изчистим, ще построим жилищa на Министерство на отбраната, за да се успокои обществото, че няма да го продаваме, каза той.

Военният министър защити идеята на министерството да информира за местоположението на всички складове с излишни боеприпаси. До два дни Министерството на отбраната и военните ще демонстрират нова информационна система за оповестяване на населението за тежки инциденти като този край Челопечене.

Цонев разкритикува специалистите, открили вчера на край пистата за рулиране на софийското летище яма и остатъци от ракета БМ-21 „Град”: След като е намерена, нормално е да се извикат специалисти, а не да притесняват хората. Всеки се прави горд, че е открил нещо, носи някакви парчета. Военният министър определи като „грандоманщина” желанието на висшето командване на българските Военноморски сили страната ни да притежава последен тип корвети от Франция.