акция
акция / МВР
Прокуратурата е повдигнала обвинения и на шестимата задържани при акцията срещу „ало мафията“ в Шуменско и Разградско, потвърди говорителят на главния прокурор Сийка Милева. На брифинг в Съдебната палата тя даде повече подробности около разбитата организирана престъпна група, действала предимно на територията на Гърция и по-конкретно в района на град Солун.

Гешев: Изпълнявам обещанието си да решим проблема с телефонните измами

Схемата им е била добре позната. Потърпевшите са възрастни хора, които по-лесно се поддават на хитрата манипулация. Така наречените „въртачи“ в групата са изпълнявали конкретна роля. Този, който говори най-добре гръцки език, по телефона влиза в ролята на мним полицай, а друг – на роднина на жертвата. Най-честният сценарий бил за автомобилна катастрофа, при която има тежко пострадало албанско дете. Така нареченото „муле“ стои в Гърция и при предаването на парите той ги донася у нас. Помежду си пък те общували на влашки диалект.



При извършените обиски в дома на обвиняемите е открита сумата от 7 хил. евро, за които разследващите смятат, че е една част от последната им измама, извършена на 17 януари, при която възрастна жена от Гърция им предала почти 20 хил. евро. Членовете на групата са живели в скъпи жилища, карали луксозни автомобили, но без да имат никакви трудови или други доходи. На всички са назначени данъчни проверки.

акция
МВР

акция
МВР

Повече от членовете на престъпната група са били в роднинска връзка, а за ръководителя им прокуратурата има данни, че е замесен в склоняване към проституция.

Операция и в Шумен срещу организирана престъпна група за измами

Двама от тях пък вече са осъждани в южната ни съседка за незаконно преминаване на държавната граница и хулиганство.
 

акция
МВР

акция
МВР

От МВР се похвалиха с огромен спад в телефонните измами на територията на цялата страна.
 

акция
МВР

акция
МВР