Частични местни избори се проведоха на места в страната на 23 юни.

Частични местни избори се провеждат в няколко населени места

Ето кой печели вота и кой отива на балотаж:


Област Плевен:

На балотаж ще бъде избран новият кмет на червенобрежкото село Глава. Това става известно от решение на Общинската избирателна комисия (ОИК) в Червен бряг, публикувано на сайта ѝ.

До втори тур на изборите за кмет на кметство в село Глава са допуснати Ангел Спасов, издигнат от ГЕРБ и получил 226 действителни гласове и Арсени Асенов, кандидат на "Движение за права и свободи", събрал 187 гласа в своя подкрепа.

Решението на ОИК-Червен бряг подлежи на обжалване пред Административен съд Плевен в седемдневен срок от обявяването му. Петима бяха кандидатите за кмет на село Глава, които вчера участваха в кметски избори.

До новия местен вот се стигна след като с решение Административният съд в Плевен обяви избора на кмет на кметство Глава от втория тур на вота от миналата година за недействителен. По избирателен списък с право на глас в село Глава са 1078 души.

Област Бургас:

Вълко Бинбелов е избран за кмет на кметството в село Факия, община Средец. Това става известно от официалния сайт на Общинската избирателна комисия в Средец.

Бинбелов бе издигнат от Земеделски съюз (ЗС) "Александър Стамболийски". Той е получил получил повече от половината от действителните гласове. За него са гласували 172 избиратели. До урните са отишли 250 души от общо имащите право на глас 391.

Негов опонент бе Ангел Ташев от ГЕРБ. До нови избори в село Факия се стигна след като Върховният административен съд касира изборите през есента на миналата година и обяви избора за кмет на Ангел Ташев от ГЕРБ за недействителен.

Според съда на балотажа той е взел с два гласа по-малко от опонента му Вълко Бинбелов от ЗС "Александър Стамболийски".

Николай Пандазиев от "Съюз на свободните демократи" е новоизбраният кмет на кметството в несебърското село Баня.Това става известно от решение на официалния сайт на Общинската избирателна комисия в Несебър.

Пандазиев е получил 71 действителни гласа. За кмет на кметството са гласували 119 души от общо имащите право на вот 140. Опонент на Пандазиев бе Емил Огледалов от "Български социалдемократи".

Пандазлиев беше избран за кмет през есента на миналата година, но след около два месеца правомощията му бяха прекратени. Причината е, че не е напуснал навреме фирма с негово участие.

Област Шумен:

Назифе Исмаил е избрана за кмет на кметство село Студеница на първи тур, сочи решение на Общинската избирателна комисия (ОИК)-Хитрино. Издигнатата от Коалиция „Продължаваме промяната - Демократична България” Нахизе Исмаил е получила 185 действителни гласа.

Спорове и възражения на членовете на ОИК Хитрино по взетото решения няма, сочи справка на сайта на ОИК. До 20:00 часа правото си на глас на 23 юни са упражнили 360 избиратели, от общо 485 имащи право на глас.

В изборния ден не е имало жалби и сигнали. Това съобщи Веселина Маринова, секретар на Общинската избирателна комисия в Хитрино.

Припомняме, че до местния вот в село Студеница на 23 юни се стигна, след като със свое решение Административният съд в Шумен отмени решението на Общинската избирателна комисия в Хитрино за избора на кмет на първия тур от местните избори.

Област Търговище:

Айнур Алиева е новият кмет на село Голямо Градище, община Опака. Това съобщи председателят на Общинската избирателна комисия (ОИК) в Опака Феим Феимов. 

До урните в двете секционни избирателни комисии в селото отидоха 534 човека от имащи право на глас общо 964 души. След преброяване бюлетините от вота, става известно, че Алиева е получила подкрепата на 264 от упражнилите правото си на глас.

Трима са кандидатите за кмет на опаченското село Голямо Градище

Така тя печели частичните избори за кмет на кметство Голямо Градище. За другите двама кандидати – Мурад Мурадов и Ашим Османов, са гласували съответно 224 човека и 23-ма от жителите в населеното място.

Петима от гласувалите са отбелязали опцията „Не подкрепям никого“. Има и 18 недействителни бюлетини, каза още председателят на ОИК. Изборният ден премина без нарушения, посочиха от ОИК. 

Избирателната активност в село Голямо Градище към 16:00 часа бе 35,68 процента. Към 11:00 часа до урните бяха отишли 166 човека или 17,22 процента от имащите право на глас в провежданите частични местни избори.

До частичните избори се стигна след смъртта на избрания на редовните кметски избори през есента на миналата година кмет.

Област Монтана:

Досегашният кмет на село Громшин в община Бойчиновци Цветан Антонов печели убедително частичните избори за кмет на селото, съобщи за БТА председателят на Общинската избирателна комисия (ОИК) в Бойчиновци Елизабета Ценкова.

За Цветан Антонов, който е издигнат от местна коалиция „Заедно за силна община“ и Българска социалдемократическа партия, са гласували 322 души, а за опонентката му Наталия Ангелова, издигната от ГЕРБ, са гласували 49 души.

Вълна от частични местни избори в страната - къде и за какво се гласува

До частичния избор за кмет на село Громшин се стигна заради предсрочното прекратяване на правомощията на избрания през октомври 2023 г. за кмет Цветан Антонов.

Това стана, тъй като в определения от закона едномесечен срок той не е заличил в Търговския регистър фирмата си „ЕТ Цветан Антонов“, която действала от 2005 г., но в последните няколко години била замразена и не развивала дейност.

След жалба на мъж от селото до ОИК-Бойчиновци казусът е разгледан от комисията и било установено, че наистина фирмата не е закрита, което е причина за прекратяването на мандата на Антонов като кмет. Сега той отново печели изборите и е декларирал пред ОИК, че е заличил фирмата си.

Област Перник:

Селата Студена, Люлин, Богданов дол и Прибой избраха свои кметове. За това съобщиха председателите на Общинските избирателни комисии в Перник и Радомир.

В Студена и Люлин изборите печелят единствените явили се кандидати за поста - Кирил Кирилов от ГЕРБ и Илчо Евгениев от Коалиция "БСП за България".

Частични местни избори предстоят в четири села в Пернишко

Венцислава Кирилова,
издигната от Инициативен комитет, е новият кмет на пернишкото село Богданов дол. Тя печели срещу Бойко Бойчев от "Има такъв народ".

В радомирското село Прибой Венета Иванова от ГЕРБ печели 48 действителни гласове срещу тридесет и три за втората кандидатка - Михаела Владимирова от "Движение за права и свободи". Решенията предстои да се публикуват на сайта на ОИК.

Област Разград:

Хайрие Мехмедова е новият кмет на лознишкото село Тръбач. Това съобщи председателят на Общинската избирателна комисия (ОИК) в Лозница Невена Митева. 

Мехмедова бе единствен кандидат за поста. На частичния вот тя получи подкрепата на 87 избиратели или 63 на сто от имащите право на вот жители на селото. Изборният ден премина спокойно, в ОИК не са постъпвали жалби и сигнали за нарушения, каза Митева. 

Частичните местни избори в Тръбач се наложиха заради кончината на предишния кмет.

Област София:

Балотаж, който ще се състои следващата неделя, 30 юни,
ще определи кой ще стане кмет на село Рельово, съобщиха от Общинска избирателна комисия (ОИК)-Самоков след преброяване на бюлетините от вота.

Оттам посочиха, че за кметското място ще се борят Мариана Вардарова и Людмил Йорданов. Според първоначалните данни Вардарова е получила 59 гласа, а Йорданов 60 гласа. 

Третият кандидат Станко Рътаров е получил пет гласа. Изборният ден е преминал без нарушения, посочиха от ОИК. От 173 души, имащи право на глас, са гласували 131. 

Избирателната активност към 16:00 часа беше 63,58%. Активността към 11:00 часа беше 43,35%, а изборният ден също започна без нарушения. До частични избори се стигна след като ОИК прекрати предсрочно пълномощията на кмета на селото Йордан Клещанов. 

В избирателната комисия са постъпили две писма - от Централната избирателна комисия и от Министерския съвет, в които се твърди, че той е собственик и управител на фирма и председател на читалище. Тези обстоятелства се установяват и от служебно извършената справка в Търговския регистър, казаха от ОИК.

Хасково:

ГЕРБ категорично спечели вчерашния вот за общински съветници с 36,79 процента от гласовете. Следват ги ДПС с 24,70 процента и "Синя България" със 7,02 процента. Това става известно от окончателните резултати при 100 процента обработени секционни протоколи в Общинската избирателна комисия (ОИК), съобщиха оттам.

До избори за нов Общински съвет се стигна, след като на две инстанции административните съдилища касираха вота от 29 октомври 2023 г. по жалба на шест партии и коалиции.

ГЕРБ спечели вота за общински съветници в Хасково

Право на глас в община Хасково имаха 77 049 души. Гласуваше се в 152 секционни комисии. Окончателната избирателна активност е 36,05 процента.

Доверие на Партия "Глас народен" са дали 5,40 процента от избирателите. Коалиция "България на регионите" събира 5,17 процента. "Възраждане" са с резултат 4,20 процента. От парламентарно представените политически сили "БСП за България" има 3,07 процента, "Продължаваме промяната - Демократична България" 2,97 процента и "Има такъв народ" - 2,68 процента.

Област Кюстендил:

Кирил Калинков, издигнат от партия ГЕРБ, спечели изборите в село Пороминово, община Кочериново, става известно от решение, публикувано на сайта на Общинската избирателна комисия в Кочериново.

Той е получил подкрепата на 184 жители на населеното място. За другия кандидат - Владислава Тущова от "Има такъв народ“, са гласували 102-ма души. Кирил Калинков беше избран за кмет на Пороминово и на изборите през 2023 г., но подаде оставка. Сега отново участва в местните избори.

Област Видин:

Толя Иванова е избрана за кмет на кметство Слана бара на първи тур, сочи решение на Общинската избирателна комисия (ОИК)-Видин. Издигнатата от СДС Толя Иванова е получила 140 действителни гласове.

До 20:00 часа на 23 юни са гласували 266 избиратели от общо 345 по избирателен списък. В изборния ден не е имало жалби и сигнали, съобщиха от Общинската избирателна комисия.

До частичния вот се стигна след като Административният съд във Видин обяви избора за кмет от 29 октомври 2023 г. за недействителен. Със свое решение Общинският съвет във Видин определи Таня Борисова за временно изпълняващ длъжността кмет на кметството до полагане на клетва от новоизбрания кмет.

Балотаж, който ще се състои на 30 юни, ще определи кой ще стане кмет на село Подгоре, сочи решение на Общинска избирателна комисия (ОИК) в Макреш.

До участие във втория тур са допуснати Мито Вълчков от ГЕРБ с 43 гласа и Илия Иванов от „ВМРО - Българско национално движение“, за когото са гласували 44 избиратели, уточниха от ОИК.

Към 20:00 часа на 23 юни са гласували 121 избиратели от общо 158 по избирателен списък. До частичните избори се стигна след като ОИК-Макреш прекрати предсрочно пълномощията на Илия Иванов като кмет на кметство Подгоре, след като по наказателно дело от общ характер Видинският районен съд му наложи наказание „лишаване от свобода” за срок от три месеца, чието изпълнение е отложено за срок от три години.

Област Враца:

Общинската избирателна комисия (ОИК) публикува свое решение, с което обявява за избран кмет на село Лиляче Росен Иванов Петков. Той е издигнат от „Има такъв народ“ и влезе в надпреварата с още двама други кандидати.

До урните са стигнали 42,37% от имащите право на глас. До извънредния вот се стигна след като Административният съд-Враца касира изборите, а Върховният касационен съд потвърди решението му.

Делото бе образувано след две жалби за открити нарушения при определяне на броя недействителни гласове, при попълване на протокола на Секционна избирателна комисия №100 и при окомплектоването на изборните книжа и материали. Тогава разликата между първия - Росен Петков, и втория - Красимир Петров, бе точно три гласа.

След края на вчерашните частични местни избори в село Главаци Общинската избирателна комисия-Криводол публикува свое решение, с което обявява за избран кмет на селото Светлана Методиева Иванова.

Тя е издигната от ГЕРБ и бе единствен кандидат. Иванова бе избрана и на редовните местни избори миналата година, но впоследствие подаде оставка.

Васил Дацев е новият кмет на мездренското село Крета, обяви със свое решение Общинската избирателна комисия на страницата си. Той бе издигнат от Коалиция „БСП за България“.

Васил Дацев бе единият от кандидатите за кметското място и на редовните местни избори през 2023 г. и бе избран на първи тур.

В последствие ОИК-Мездра го отстрани, защото в едномесечния срок от полагане на клетвата не бе изпълнил задълженията си по чл. 41 ал. 3 от Закона за местното самоуправление и местната администрация и не бе предприел никакви действия за прекратяване на дейността си като търговец и управител на търговски дружества.

Област Силистра:

Кандидатът на „Движение за права и свободи“ (ДПС) Ана Ананиева е избрана за кмет на силистренското село Прохлада, община Дулово. Това става ясно от решение Общинската избирателна комисия в Дулово.

Ананиева печели изборите, след като е получила гласовете на 86 от общо 163 гласували. До провеждане на частични избори в село Прохлада се стигна след като Административният съд в Силистра установи, че при провеждане на изборите през есента на миналата година е извършено съществено нарушение на процесуалните правила.

Върху произволна бюлетина, отчетена като действителна, е извършено добавяне със син химикал върху мястото, предназначено за конкуриращия кандидат. По този начин отчетената като валидна бюлетина е възприела вид на невалидна и е била включена в трите броя бюлетини, отчетени като невалидни.

В същото време обявеният за спечелил на първи тур Божидар Асенов има само един глас повече от своя опонент.

Област Благоевград:

Симитлийското село Брежани има нов кмет след проведените вчера частични избори, в хаджидимовското село Теплен ще има балотаж. Това показва справка на официалните страници на Общинските избирателни комисии (ОИК) в Симитли и Хаджидимово. 

Със свое решение ОИК обявява за избран за кмет на кметство село Брежани на първи тур Петьо Борисов, издигнат от „Партия на Зелените“, който е получил 221 действителни гласове.

От ОИК казаха, че в края на изборния ден вчера са гласували 377 гласоподаватели от общо 630. В изборната надпревара за кмет на кметство Брежани участваха още Иван Димитров, издигнат от партия ГЕРБ, както и Александър Пенчев от партия „Български гласъ“.

До частичния вот в Брежани се стигна, след като избраният през есента на 2023 г. кмет е подал молба, че иска да бъде освободен от този пост по лични причини, посочи за БТА председателят на ОИК Величка Ушатова.

Балотаж ще реши кой ще бъде кмет на кметство Теплен. Кандидатите за кмет на проведените вчера частични избори бяха трима: Левент Чаушев, издигнат от партия ГЕРБ, Красимир Будев – кандидат на партия „Има такъв народ“ и Светослав Арнаудов, издигнат от ДПС.

Своя глас в неделния изборен ден в Теплен са дали 256 от общо 387 избиратели или 68,48% от имащите право на глас. На балотаж отиват Левент Чаушев, който е получил 116 гласа, и Светослав Арнаудов, за когото са гласували 97 избиратели, каза за БТА председателят на ОИК – Хаджидимово Даниела Бойкова – Банева. Красимир Будев е получил 32 гласа, допълни тя. 

До избора на кмет на кметство Теплен се стигна, след като на 9 февруари тази година до ОИК – Хаджидимово е постъпил сигнал, че избраният през есента на 2023 г. кмет на Теплен Левент Чаушев, не е предприел действия по заличаване на фирма в едномесечен срок от встъпването си в длъжност.

След установено забавяне в заличаването на фирмата, ОИК-Хаджидимово прекрати пълномощията на Левент Чаушев и подаде решенията в Централната избирателна комисия, а те съответно до Президентството, посочи Даниела Бойкова-Банева. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БТА