Избори
Избори / БГНЕС
Частични местни избори и нови избори се провеждат в някои населени места в страната, показва справка на официалния сайт на Централната избирателна комисия (ЦИК). Изборите са насрочени с различни укази на президента Румен Радев. 

В област Благоевград в две села има частични местни избори за кмет на кметство, според информация на сайт на ЦИК. Това са симитлийското село Брежани и хаджидимовското село Теплен.

Кандидатите за кмет на село Брежани са трима, каза за БТА председателят на Общинската избирателна комисия – Симитли Величка Ушатова. До частични избори се стигнал, след като избраният на местните избори през есента на 2023 г. кмет е подал молба, с която е изразил желанието си да бъде освободен от този пост по лични причини. Избирателите в Брежани ще гласуват в три секции – една с машина и с хартиени бюлетини, една само с хартиени бюлетини и една подвижна.

Избори ще има и в село Темплен, където кандидатите за кмет на кметство също са трима, каза председателят на ОИК – Хаджидимово Даниела Бойкова - Банева. В селото е образувана само една секционна избирателна комисия, в която избирателите ще могат да гласуват с машина или с хартиена бюлетина.

В област Враца  нови местни избори за кмет се провеждат в село Лиляче. Кандидатите са трима. До извънредния вот се стигна след като Административният съд – Враца касира изборите, а Върховният касационен съд потвърди решението му. Делото бе образувано след две жалби. По време на делото бяха открити нарушения при определяне на броя недействителни гласове, при попълване на протокола на Секционна избирателна комисия №100 и при окомплектоването на изборните книжа и материали.

Нови местни избори за общински съветници се провеждат в община Борован, област Враца. Общо шест са листите с кандидати за общински съветници, регистрирани от Общинската избирателна комисия, в които влизат общо 51 кандидати. Те се борят за 13 места в местния парламент. До частичните местни избори се стигна след като Върховният административен съд (ВАС) отмени решение на Административен съд - Враца и обяви за недействителен избора на общински съветници в общината. В мотивите на ВАС се посочваше, че изборът в една от избирателните секции в с. Малорад е изцяло опорочен и спрямо избирателите там е допуснато нарушение на основополагащите демократични конституционни принципи, относими към избирателното им право, изразяващо се в явно манипулиране на вече направения от тях вот.

В сeло Главаци, община Криводол, се провеждат частични мести избори за кмет на населеното място. Само един кандидат е регистриран за участие, според решенията на Общинската избирателна комисия (ОИК)-Криводол. Тя бе единственият кандидат за кметското място в селото на местните избори и в края на октомври, миналата година, но в последствие подаде оставка.

В мездренското село Крета също се провеждат частични местни избори за кмет. Според решенията на Общинската избирателна комисия (ОИК) - Мездра кандидатите са двама. Единият от тях беше кандидат за кметското място и на редовните местни избори през 2023 г. и бе избран на първи тур. В последствие ОИК-Мездра го отстрани, защото в едномесечния срок от полагане на клетвата, не бе изпълнил задълженията си по чл. 41 ал. 3 от Закона за местното самоуправление и местната администрация и не бе предприел никакви действия за прекратяване на дейността си като търговец и управител на търговски дружества.

В област Габрово - община Севлиево, в севлиевското село Батошево ще избират кмет, кандидатите са общо четирима. Това посочват данните от Общинска избирателна комисия. До нови избори се стига след обжалване на изборните резултати.

В област Пазарджик кандидатите за кмет на община Панагюрище са двама, показват решения на Общинската избирателна комисия, публикувани на официалната ѝ страница. В надпреварата за кметското място ще се конкурират двама кандидати. До нови избори за кмет на община Панагюрище се стигна, след като единият от тях обжалва резултатите от местния вот през 2023 г. Върховният административен съд обяви избора от балотажа на 5 ноември за недействителен с мотив, че са установени съществени нарушения на изборния процес. 

По предварителни данни  право на глас в средногорската община имат малко над 20 000 избиратели.

В област Перник частични местни избори предстоят тази неделя в четири села на територията на областта. Сред тях са Студена, Люлин, Богданов дол и Прибой, съобщиха за БТА от Общинските избирателни комисии в Перник и Радомир. 

До частичния вот в населените места се стигна, след като бяха прекратени предсрочно пълномощията на новоизбраните им кметове. В три от тях - Студена, Богданов дол и Прибой, победителите на местния вот миналата година не спазиха законовото изискване в едномесечен срок от полагането на клетва да прекратят участието си в търговски дружества. Оставка по лични причини подаде кметът на пернишкото село Люлин.  

За кметския пост в две от селата - Студена и Люлин, кандидатът е само един. В другите две населени места ще се съревновават по двама претенденти. Студена ще е и единственото село, където ще се гласува в общо две секции. На останалите три места ще има само по една избирателна комисия.  

Комбиниран вот с хартиена бюлетина и машина ще може да се упражни в секциите в Студена и Люлин. В останалите две села гласуването ще е изцяло с хартия.

В област Плевен, петима са кандидатите за кмет на кметство в село Глава, община Червен бряг, които участват в днешните местни избори. Това съобщи за БТА Даниела Санкова от Общинската избирателна комисия в Червен бряг. До новия местен вот се стигна след като с свое решение Административният съд в Плевен обяви избора на кмет на кметство Глава за недействителен. В селото са разкрити три секционни избирателни комисии, от които една е подвижна. В останалите две секции гласуването ще се осъществява с машина и с хартиени бюлетини. Избирателите са около 1100, каза още Санкова.

В София - област трима са кандидатите за кмет на самоковското село Рельово, където днес ще се проведат частични местни избори, съобщиха от Общинската избирателна комисия (ОИК) – Самоков  за БТА. Секционната избирателна комисия е една, а избирателите са около 150 души. Жителите на селото ще гласуват единствено на хартия. До частични избори се стигна след като ОИК – Самоков прекрати предсрочно пълномощията на кмета на селото. 

В област Търговище трима са кандидатите за кмет на опаченското село Голямо Градище, съобщи за БТА председателят на Общинската избирателна комисия в Опака Феим Феимов. Право на глас в населеното място имат 950 души. В Голямо Градище ще се гласува в две секции, разположени пенсионерския клуб към кметството и в сградата на местното училище. И в двете ще може да се избира между гласуване на машина или чрез хартиена бюлетина. До частичните местни избори в Голямо Градище се стига, след като на 8 март т.г. избраният на местните избори през есента на 2023 г. Мехмед Ислямов почина.

 В област Хасково ще избират нов Общински съвет в областния център. Върховният административен съд (ВАС) остави в сила решението на Административен съд – Хасково, с което обяви за недействителен избора на общинските съветници в община Хасково, съобщиха от Съдебната палата в града. До това решение се стигна, след като първоначално шест партии и коалиции поискаха касиране на вота заради нарушения. Административният съд в Хасково разпореди повторно преброяване на изборните резултати от всички 151 секции в общината и съдебно-статистическа експертиза. Решението на магистратите на първа инстанция от първи февруари тази година бе за непризнаване на резултатите от вота. Впоследствие обаче бяха получени касационни жалби и делото трябваше да се решава на втора инстанция. Решението на ВАС е окончателно.
БТА