Часовете по кормуване ще са повече
Часовете по кормуване ще са повече / netinfo

Да се увеличи от 25 на 30 часа броят на задължителните часове при практическото обучение на кандидатите за шофьорски книжки. Това предвижда план-програмата за подобряване безопасността на движението през 2007 година, която бе подписана днес от министъра на транспорта Петър Мутафчиев, министъра на вътрешните работи Румен Петков и министъра на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов.

В програмата е записано още кандидатите за шофьорски книжки да имат завършено основно образование, както и задължително да се провежда обучение на преподавателите на всеки четири години. В план-програмата се предвижда да се въведе и национален регистър на преподавателите, като целта е засилване контрола върху учебните центрове за кандидат-шофьорите.

Министър Петков обясни, че най-сетне трябва да се реализира напълно санкциониращият режим по пътищата. Той посочи, че след подобни програми във Франция и Испания катастрофите по пътищата са намалели между 20 и 45%.

От своя страна министър Асен Гагаузов съобщи, че за следващата година са предвидени ремонт и рехабилитация на почти всички първокласни пътища и на част от второкласните.

Ще бъде изградена и единна информационна система между трите министерства. Асен Гагаузов обяви още, че през следващата година трябва да се извърши рехабилитация на над 1500 км пътища, както и да се ремонтират Ришкият и Котелският проходи.