/ iStock/Getty Images
Централизирана диспечерска система ще контролира в реално време движението на влаковете по 138-километровия участък от Световрачане до Сопот. Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров инспектира процеса на внедряване на системата. Тя се разполага в Единния център за управление на движението на влакове в гара София.

За изпълнението ѝ са отпуснати 9 855 361 лв. без ДДС, а срокът за изпълнение е до юли 2022 г.

Променя се разписанието на два нощни влака между София и Бургас

По контролирания маршрут има 16 гари: Световрачане, Кремиковци, Яна, Столник, Саранци, Макоцево, Долно Камарци, Мирково, Златица, Пирдоп, Антон, Копривщица, Стряма, Клисура, Христо Даново и Сопот.

„Диспечерската централизация е от съществено значение за повишаването на сигурността, подобряването на движението на влаковете и намаляването на човешкия фактор в управлението“, коментира министър Тодоров.

Дистанционно управление ще се осъществява чрез въвеждане на централизирани команди. По този начин от диспечерския център ще се определят маршрути за влакови и маневрени придвижвания. В същото време ще се получава в реално време информация за състоянието на сигнализационното оборудване и на всички елементи на осигурителната техника.

Системата ще проследява местоположението и движението на всички влакове в контролираната зона. Една от важните функции е автоматичното нареждане на влакови маршрути без намесата на оперативния персонал.