Парламентарното поведение в последните дни говори за разминаване в разбиването на целите на това правителство. Работа на парламентарните групи е да изгладят различията между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, за да може кабинетът да постигне целите, заради които беше съставен. Това каза в студиото на „На фокус” новият министър на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков.

На обвиненията на Бойко Борисов, че се правят масови чистки, без да се договарят смените с ГЕРБ, министърът отговори, че в неговия ресор той е сменил единствено управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура”. Причината – съмнения за бързо приключване на процедури за 4.7 млрд. лв. Назначен е одит, за да се види спазен ли е законът. Регионалният министър има съмнения за неефективно разходване на държавни сметки от старото ръководство на АПИ. Цеков даде пример с цени за подложен бетон от 185 лв. при пазарни нива от 70 лв.

Министрите Гвоздейков и Цеков ще работят за подобряване на бизнес средата в транспортния сектор

Според ресорния министър пътната агенция трябва да започне да работи планово – с 3-годишни и едногодишни инвестиционни програми, както изисква законът. „Никога не са правени такива инвестиционни програми. Това означава, че това, което държавата прави по пътната мрежа през всичките тези години, не произтича от волята на Министерския съвет, а от субективната преценка на ръководството на АПИ”, отбеляза Андрей Цеков.

Той коментира и ситуацията в Русия от последния ден. По думите на Цеков няма пряка опасност за страната ни, а действията на Евгений Пригожин са били очаквани.